Menü

Grillezésre fel!

Már elnézést, de nem tudom kihagyni a viccet: „Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:

1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.

2. A nő letakarítja a grillrácsot.

3. A nő lemegy a zöldségeshez.

4. A nő lemegy a henteshez.

5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.

6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.

7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.

8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.

9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

10. A nő bemegy és megterít.

11. A nő elkészíti a zöldségeket.

12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.

13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.

14. A nő tálal.

15. A férfi italt tölt.

16. A nő leszedi az asztalt.

17. A nő elmosogat és rendbe rakja a konyhát.

18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.

19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.

20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.”

Ezt a vicces leírást mindig megmosolygom, van benne igazság, nálunk legalábbis az esetek nagy részében ez történik, hogy megveszem, bepácolom, odakészítem és a férjem forgatja, sütögeti egy sör kíséretében, persze ez sem könnyű munka, főleg melegben, tehát az ő munkájuk is elismerendő.

Hogy készüljünk egy grillezésre?

Nos aktuális téma, hiszen „szezon van”, ideje minden covid miatt elmaradt családi, baráti összejövetelt, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat megszervezni, melyre legjobb időszak a nyár, legjobb helyszín a szabad levegő és legjobb ételek a grillezett fogások.

Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.

Grillezzünk a teraszon, a kertben, vagy akár a tornácon, de végig nagyon figyeljünk, hiszen tűzveszélyes folyamat és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.

Használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat.

A húsételek mellé kínáljunk sokszínű salátákat, egészséges öntetekkel. Édesanyám hétvégi összejövetelünk alkalmával rukkolt elő az indiai salátával, melyet cékla, alma, majonéz és pici lilahagyma keverékéből készített, nagyon finom volt a sült húsok mellé.

A melegben figyeljünk arra, a húsokat tegyük a hűtőbe, két óránál tovább nem szabad kint őket.

Ne csak húst süssünk!

A grillezésnél nyugodtan rugaszkodjunk el a húsféléktől, rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.

Italok grillezéskor

A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el. Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.

Nincs jobb, mint baráti társasággal összegyűlni a kertben, sütögetni, jókat beszélgetni, nagyokat nevetni. Kívánom, hogy használjuk ki ezt az időszakot, sok jó programot kívánok!

Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket

Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.