Menü

Görögdinnyés finomságok

Egyszer eljön az az idő, amikor megunjuk a jól behűtött, katonákra vágott dinnyét és inkább valami különlegeset készítenénk belőle. Legyen az akár leves vagy gyümölcssaláta, esetleg fagyi, a dinnyeszezon minden percét ki kell használni. Dinnyézz velünk!

Mit is csinálhatnánk ebből a lédús gyümölcsből, ha nem egy hideg, nyári gyümölcslevest. Köszönhetően annak, hogy a dinnyét bármilyen gyümölccsel (főként barack, ananász, sárgadinnye, citrom) párosíthatjuk, rengetegféle variációja létezik. Akár hiszitek, akár nem, de a kovászosuborka-leves kitűnő kiegészítője is lehet!

Ahogy a görögdinnye lehet hosszúkás vagy gömbölyű, úgy lehet készíteni belőle édes gyümölcssalátát vagy hús mellé salátaköretet. Nyáron, amikor mindenféle gyümölcs elérhető, akkor egy vegyes gyümölcssaláta kiváló hűs desszert, dinnyés csirkesaláta pedig könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet, mert elkészítése gyors és egyszerű.

Görögdinnyés csirkesaláta

Hozzávalók
40 dkg csirkemellfilé
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 db citrom
4 ek olívaolaj
50 dkg görögdinnye (héj nélkül mérve)
1 csokor bazsalikom

Elkészítés


A húst felszeleteljük. Sóval, borssal fűszerezzük. Citromlével meglocsoljuk. 10 percet állni hagyjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, a citromhéjából pár szeletet beledobunk és 1-2 percig pirítjuk benne. Kivesszük belőle.
Belerakjuk a hússzeleteket és pirosra sütjük. (Fröcsögni fog a citromlé miatt, ezért érdemes lefedni egy kicsit.)
A dinnyét kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés citromlével meglocsoljuk.
Bazsalikomlevéllel kibélelt tálra tesszük a húst és a dinnyét.

Dinnyefagylalt

Hozzávalók
30 dkg görögdinnye
4 ek méz (vagy cukor)
2.5 dl habtejszín
1 fél citromból nyert citromlé

Elkészítés
A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.)
A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük.
A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba.
A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.

Dinnyekrém

Hozzávalók
60 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
10 dkg cukor (kristály)
5 dkg méz
2.5 dl habtejszín
2 db tojássárgája
0.5 citromból nyert citromlé

Elkészítés
A görögdinnye húsát kimagozzuk, kivágunk belőle néhány golyót a tálaláshoz, a többit apróra kockázzuk. A sárgadinnyét héjától megszabadítjuk, kimagozzuk és néhány golyót félreteszünk, a maradékot pürésítjük.
A tojássárgáját, a cukor felével, citromlevével és a mézzel gőz fölött keményre verjük. A tejszínből és a maradék cukorból habot készítünk és összekeverjük a lehűtött tojásos masszával.

Ezután belekeverjük a sárgadinnyepürét és az apróra vágott görögdinnyét. Fagylaltos kehelybe töltjük, és hűtőben alaposan lehűtjük. Hűsítőnek kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?