Menü

Mindennap egy kanálnyi mákolaj az egészséges csontokért

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető.

Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

Felnőtteknek célszerű naponta egy evőkanálnyit reggel éhgyomorra elfogyasztani ebből az értékes olajból, és ezzel máris sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal támogatja meg a szervezetét. Ha már csontritkulás miatt kezelik, akkor az adagot meg kell emelni egy evőkanállal, de kezelőorvosát mindenképpen tájékoztassa erről. Aki nem szereti önmagában az olaj ízét, az keverjen hozzá egy pici mézet, és így könnyebben fogja lenyelni.

A rendszeresség nagyon lényeges a mákolaj fogyasztásánál is, hiszen csak úgy fognak érvényesülni a jótékony hatásai, ha mindennap kortyolgat belőle. Jó, ha tudja, hogy csak a 100 százalékban természetes hidegen sajtolt mákolajat érdemes megvásárolni.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.