Menü

Mindennap egy kanálnyi mákolaj az egészséges csontokért

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető.

Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

Felnőtteknek célszerű naponta egy evőkanálnyit reggel éhgyomorra elfogyasztani ebből az értékes olajból, és ezzel máris sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal támogatja meg a szervezetét. Ha már csontritkulás miatt kezelik, akkor az adagot meg kell emelni egy evőkanállal, de kezelőorvosát mindenképpen tájékoztassa erről. Aki nem szereti önmagában az olaj ízét, az keverjen hozzá egy pici mézet, és így könnyebben fogja lenyelni.

A rendszeresség nagyon lényeges a mákolaj fogyasztásánál is, hiszen csak úgy fognak érvényesülni a jótékony hatásai, ha mindennap kortyolgat belőle. Jó, ha tudja, hogy csak a 100 százalékban természetes hidegen sajtolt mákolajat érdemes megvásárolni.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.