Ínycsiklandozó cukormentes túrós sütik
- Dátum: 2022.02.18., 03:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- desszert, diéta, édesség, kazein, lepény, őzgerinc, piskóta, sütés, túró
Nekem a túró az egyik kedvenc alapanyagom. Süteménybe is! Készítsetek ti is cukormentes túrós sütit, használjatok hozzá szezonális vagy fagyasztott gyümölcsöt!
Diétás túrós lepény
Hozzávalók
1 kg tehéntúró (zsírszegény)
10 dkg teavaj (vaj, nem margarin)
2 ek zabpehely (apróbb szemű jobb)
10 ek xilit (eritrit vagy folyékony édesítő)
2 kávéskanál vaníliaaroma
0.5 csomag sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (kisebb)
4 db tojás
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat egy nagy tálba borítjuk, és habverővel alaposan összekeverjük. (Én raktam bele 15 dkg ribizlit, miután összekavartam az egészet, de ez elhagyható.)
Vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt, vagy szilikon tortaformába borítjuk. 180 fokos előmelegített sütőbe rakjuk, és miután piros a teteje kivesszük.
Liszt nélküli kakaós piskóta túrókrémmel
Hozzávalók
A piskótához
10 db tojás
2 ek édesítőszer
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
50 dkg tehéntúró
50 dkg mascarpone
2 ek édesítőszer
2 dl tej
1 kk citromlé (ízlés szerint)
A tetejére
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A piskótához
A piskótát elkészítjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, s végül az egészet egybe tesszük átkeverjük.
Két lapot sütünk ebből: a tepsire sütőpapírt teszünk, és a fele masszát elkanalazzuk rajta, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, akkor feltekerjük még melegen, majd jöhet a másik adag. A túrót a mascarponéval, citromlével, tejjel és édesítővel jól kikeverjük.
Ha kihűltek a feltekert piskóták, akkor leszedjük róla a sütőpapírt, majd a krém felével megkenjük, majd rátesszük a másik lapot, előtte ezt is megkenjük, de egy picit hagyjunk a krémből a tetejére. Ha megkentük az egymásra rakott lapokat, akkor feltekerjük, és a tetejére pakoljuk a maradék krémet, és megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat!
Diétás túrós
Hozzávalók
4 db tojás
4 púpozott ek zabliszt
4 teáskanál édesítőszer
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
Túrókrém
50 dkg sovány túró
8 teáskanál édesítőszer
4 dl sovány tej
1 tasak vaníliás pudingpor (cukrozatlan)
1 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk az édesítőt, egyenként a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert zablisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 8-9 percig sütjük.
Kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, levágunk belőle egy kb. 10 cm-es sávot (ez lesz a teteje, amikor az őzgerincformába helyezzük). A nagyobb darabot pedig még langyosan beleegyengetjük az őzgerincformába (ez alkalommal én hintettem a formába egy kis kókuszreszeléket, mielőtt beletettem volna a piskótát).
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?