Menü

A köles ezer arca

Ez a gyomorbarát gabonafajta nem volt mindig ennyire népszerű, ám az egészséges életmód terjedésével és tudatos étrendeknek köszönhetően egyre több konyhában kerül köretként az asztalra. Előszöris gluténmentes, ami hatalmas előny, hiszen aki gluténérzékeny, annak szinte az összes gabonafajtától búcsút kell vennie. Másrészt nagyon könnyű megemészteni, sőt, salaktalanító és tisztító hatású, ezért diétázóknak is előszeretettel ajánlják. Ezen kívül az is előnyös tulajdonsága, hogy bár alacsony kalória tartalmú és salaktalanító tulajdonságú, mégsem okoz gázképződést és laktató is.

Na de nézzük, mitől is ilyen egészséges a köles. Magas fehérje- és alacsony zsírtartalma mellett jó minőségű szénhidrátot tartalmaz, ráadásul rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag is található benne. Ilyen például a fluor, a szilícium, a magnézium, a cink, a kalcium, a vas és a kálium. Alacsony glikémiás indexű étel, így a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

A fluor a fogak, a szilícium pedig a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfalak egészségében játszik fontos szerepet, a vas a vérképződés egyik fontos alkotóeleme, a kálium pedig a magas vérnyomás ellen véd, így csökkentve a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.

Gazdag B-vitaminban, ami az energiatermelésért felel, valamint esszenciális aminosavakat is tartalmaz, ami a szervezetünk különböző folyamataiban - mint például a fehérjeszintézis és egész anyagcserefolyamatok – játszik fontos szerepet.

Utóbbi évek kutatási alapján azonban a pajzsmirigybetegségben szenvedők esetében fontos a köles mértékletes fogyasztása, mivel egyes alkotóelemei, mint például a goitrogén – pajzsmirigy működését gátló - anyagok károsak lehetnek számukra.

Bár már elég elterjedtek az alternatív alapanyagokból készített desszertek, mint például a zabpalacsinta, kölesből is ugyanígy készíthetők egészéges harapnivalók. Kölespalacsintához sem kell mesterszakácsnak lennünk, ugyanúgy elkészíthető a recept, liszt helyett köles felhasználásával. Tálaláskor mákkal, túróval vagy friss gyümölcsökkel még izgalmasabbá tehetjük.

Hallott már a köleskásáról, vagy másnéven köleskrémről? Mindössze 4 alapanyag szükséges hozzá és mennyei, egészséges fogás készíthető belőle. Valójában a 4 alapanyagból kettőt csak ízesítés gyanánt használunk, ez a méz és a só. A másik két alapanyag a sütőtök és a köles. A kölest és a sütőtököt puhára főzzük, majd a sütőtököt pürésítés után hozzáadjuk a köleshez és ízlés szerint ízesítjük mézzel és sóval és már kész is az ínycsiklandó köleskrém. Nem csak jót tesz az emésztésnek, de a máj működését is támogatja.

Egy másik alternatíva, ami akár főétkezésként is megállja a helyét, a céklás kölesrizottó. Ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban is gazdag, sokáig eltelít, mégis könnyű. Nagyon egyszerű elkészíteni és akár túróval vagy feta sajttal a tetején kifejezetten ínyenc fogás is lehet.

Ha gyorsan szeretnénk valami laktató készíteni, akkor akár kölessalátát is választhatunk. Ekkor csak egyszerűen hozzáadjuk a megfőtt kölest az általunk elkészített hideg salátához, ízesítjük balzsamecettel és sóval és már kész is. Kukorica, paprika, lime, paradicsom és cukkini kifejezetten jól megy a kölessel, de szinte bármilyen salátához adhatjuk, hogy laktatóbb legyen.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani