Menü

Lenmag – az elfeledett csodaszer

Bár a chiamagot rengetegen ismerik, mivel egy időben csodaszerként hirdették, mégis sokan elfeledkeznek a lenmagról, ami legalább annyira egészséges. Szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bír, tele van fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminnal is,ráadásul sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk, mint fentebb említett társához.

A lenmag Magyarországon is honos, így egyrészt könnyű, másrészt olcsó hozzájutni. Persze a chiamag is rendkívül egészséges, tele van tápanyagokkal és vércukorszintcsökkentő, valamint rákellenes tulajdonságú, ám a lenmag is büszkélkedhet ezekkel a pozitívumokkal. Ásványi anyag tartalma magasabb kicsit a chiamagnak, ám fehérje tekintetében a lenmag vezet. Kalóriatartalmuk is hasonló, a lenmag esetében egy evőkanálnyi 50 kalóriát tartalmaz, míg a chiamag esetében egy evőkanálnyi 45 kalóriát.

A lenmag arany-barnás, hosszúkás szemű egész mag, íze semleges, általános adagolása kb. egy evőkanálnyi. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók körében igen népszerű, mivel emellett tele van rosttal, fehérjével és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakkal. Ez persze nem minden, tartalmaz még fontos ásványi anyagokat is, mint például magnéziumot és káliumot, amik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat segítik.

Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy míg a chiamagot egészben használjuk fel, addig a lenmagot le kell darálni, mert csak így fejti ki jótékony hatását és tud belőle felszívódni a sok értékes tápanyag. Erre egy daráló vagy fűszertörő is tökéletes, a lényeg, hogy őrlemény formájában fogyasszuk, mert így tudnak belőle felszívódni a hasznos összetevők.

Elősegíti a fogyást, javítja a vérkeringést és olyan súlyos betegségek kezelésében is segít, mint például a rákos megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség. Mivel magas fehérjetartalma van, ezért sokáig laktat, valamint az izmok működését és épülését is támogatja. Ajánlott adagolását nem érdemes túllépni, mivel nem lesz hatékonyabb, viszont a magocskák bélrendszeri problémákat is okozhatnak. Ráadásul bizonyos meglévő betegségek esetén mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét, ilyen például a hormonális problémák és vérzési rendellenességek.

Felhasználása igen sokrétű, hozzáadhatjuk szinte bármilyen főttételhez, de joghurtba, zabpehelybe, zabkásába és turmixba is kiváló. Ezen kívül akárcsak a chiamag esetében, ebből is készíthető puding, ami nem csak finom, de egészséges is és tökéletes napindító. Ezt kombinálhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, de az édesszájúak akár mogyoróvajjal is készíthetik.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.