Lenmag – az elfeledett csodaszer
Bár a chiamagot rengetegen ismerik, mivel egy időben csodaszerként hirdették, mégis sokan elfeledkeznek a lenmagról, ami legalább annyira egészséges. Szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bír, tele van fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminnal is,ráadásul sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk, mint fentebb említett társához.
A lenmag Magyarországon is honos, így egyrészt könnyű, másrészt olcsó hozzájutni. Persze a chiamag is rendkívül egészséges, tele van tápanyagokkal és vércukorszintcsökkentő, valamint rákellenes tulajdonságú, ám a lenmag is büszkélkedhet ezekkel a pozitívumokkal. Ásványi anyag tartalma magasabb kicsit a chiamagnak, ám fehérje tekintetében a lenmag vezet. Kalóriatartalmuk is hasonló, a lenmag esetében egy evőkanálnyi 50 kalóriát tartalmaz, míg a chiamag esetében egy evőkanálnyi 45 kalóriát.
A lenmag arany-barnás, hosszúkás szemű egész mag, íze semleges, általános adagolása kb. egy evőkanálnyi. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók körében igen népszerű, mivel emellett tele van rosttal, fehérjével és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakkal. Ez persze nem minden, tartalmaz még fontos ásványi anyagokat is, mint például magnéziumot és káliumot, amik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat segítik.
Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy míg a chiamagot egészben használjuk fel, addig a lenmagot le kell darálni, mert csak így fejti ki jótékony hatását és tud belőle felszívódni a sok értékes tápanyag. Erre egy daráló vagy fűszertörő is tökéletes, a lényeg, hogy őrlemény formájában fogyasszuk, mert így tudnak belőle felszívódni a hasznos összetevők.
Elősegíti a fogyást, javítja a vérkeringést és olyan súlyos betegségek kezelésében is segít, mint például a rákos megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség. Mivel magas fehérjetartalma van, ezért sokáig laktat, valamint az izmok működését és épülését is támogatja. Ajánlott adagolását nem érdemes túllépni, mivel nem lesz hatékonyabb, viszont a magocskák bélrendszeri problémákat is okozhatnak. Ráadásul bizonyos meglévő betegségek esetén mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét, ilyen például a hormonális problémák és vérzési rendellenességek.
Felhasználása igen sokrétű, hozzáadhatjuk szinte bármilyen főttételhez, de joghurtba, zabpehelybe, zabkásába és turmixba is kiváló. Ezen kívül akárcsak a chiamag esetében, ebből is készíthető puding, ami nem csak finom, de egészséges is és tökéletes napindító. Ezt kombinálhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, de az édesszájúak akár mogyoróvajjal is készíthetik.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?