Menü

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

A homoktövis eredetileg Ázsiában volt őshonos, de ma már az egész világon megtalálható, csakúgy, mint Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is szinte mindenhol. Főként vízparti és vízközeli helyeken nő, de sziklákon és hegyvidéken sem ritka. Magyarországon a Duna mentén és a Balaton partján gyakori, valamint védett növénynek számít.

De mitől is csodaszer ez a bogyós gyümölcs? Bár általában ősszel és télen fogyasztják, egész évben hasznos lehet, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, antioxidáns és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Ráadásul nem csak pozitív egészségügyi hatása miatt érdemes fogyasztani, hanem íze miatt is; a konyhában számtalan módon felhasználható.

Bár néhány kivételes esetben nem ajánlott a fogyasztása, mint például szoptatás alatt, asztmás betegeknél és emésztőrendszeri problémákkal küzdőknél, de minden más esetben akár kúraszerűen, rendszeresen is érdemes fogyasztani, hiszen ez a gyümölcs nem csak íze miatt közkedvelt, de szinte a legtöbb általános betegség esetén is segítséget nyújt, mint például megfázás, gyomorégés, magas vércukorszint és érelmeszesedés, sőt, kisebb külső sérüléseken is alkalmazható.

Számos pozitív hatása közül az egyik legfontosabb, hogy védi és erősíti az immunrendszert, ezzel növelve a szervezet ellenálló képességét, valamint véd a különböző fertőzések ellen és javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük C-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, valamint vasat is, ami miatt a vérszegénységgel küzdőknek is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Ezen kívül antioxidáns tartalma miatt késlelteti az öregedési folyamatot, valamint fokozza az anyagcserét, ami a diétázóknak is jó hír, hiszen tökéletes nassolnivaló készíthető belőle, amit bármikor nyugodtan fogyaszthatunk. Magas C-vitamin tartalma is támogatja az immunrendszert, illetve véd a megfázás ellen.

A szív-és érrendszerre is pozitív hatása van, többek között lassítja az érelmeszesedést és csökkenti a vércukorszintet, így idős embereknek különösen ajánlott a fogyasztása, különösen, ha érelmeszesedéssel vagy magas vércukorszinttel küzdenek.

Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönheti azt a tulajdonságát, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást. Kenőcs formájában alkalmazva nyugodtan kenjünk a sebre, mert nem csak segít a gyógyulásban, hanem fertőtleníti is a sérülést.

Hajhullás ellen is gyakran ajánlják, több homoktövissel készült sampon és hajápoló szer is kapható, valamint pozitív hatással van az emésztésre is, ezen kívül pedig meddőség esetén kiegészítő kezelésként szokták ajánlani, mivel növeli a termékenységet.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!