Menü

Nádcukor egyenlő barnacukor?

A cukor különféle fajtáiból ma már annyi sorakozik a boltok polcain, hogy akár egy fél órát is elidőzhetünk a kínálatot bogarászva. Talán nem is leszünk okosabbak, melyiket válasszuk. De ha nem a hagyományos, finomított fehér cukrot szeretnénk levenni, hanem valami enyhébb változatot, mi alapján döntsünk?

Természetesen rengeteg alternatíva van. Választhatunk sztíviát, eritritet, xillitet, különféle édesítőszereket attól függően, milyen célunk van az édesítéssel, és milyen elveket képviselünk.

Ebben a cikkben azt fogjuk megnézni, mi a különbség a nádcukor és a barna cukor között.

A nádcukrot a cukornád levéből állítják elő, ami egy forralási és egy szűrési folyamaton megy keresztül, mégis megőrzi természetes nedvesség- és melasztartalmát. Ez még mindig egy rendkívül nyers forma, ezért is sorolják az organikus élelmiszerek közé. A barna cukor ugyanezen a cukor kinyerési folyamaton megy keresztül, a különbség mindössze annyi, hogy a végén még egy finomítási eljárásnak is alávetik, ami által kristályosodni fog. Barna színét a megmaradt melasztartalom adja.

Van-e ízbeli különbség?

A nádcukor íze sokkal mélyebb és testesebb. Sokan a vaníliához hasonlítják, amelyhez egy kis virágos vagy gyümölcsös aroma társul. Ezt az ízvilágot a kristályokban maradó melasz és a különböző ásványi anyagok biztosítják.

A barna cukor íze ettől eltérően attól függ, hogy „mennyire barna”. A csak halványbarna cukor inkább tejkaramella ízű, lágyabb és kevésbé komplex. A sötétbarna cukor sokkal karamellásabb ízzel rendelkezik, amit egy kifejezettebb melasz aroma kísér.

Melyik az egészségesebb?

A nutritionix.com weboldala szerint egy teáskanál nádcukor összetétele a következőképpen alakul:

11 kalória
0g zsírsav
0g koleszterin
0,8mg nátrium
4 mg kálium
2,9g szénhidrát
9g élelmi rost
2,9g cukor
0g fehérje
0,2% kalcium
0,1% vas

Meglepő módon a barna cukor összetétele teljesen ugyanez! Tehát ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy egészségesebb életmódhoz melyik cukorra essen a választásunk, azt tanácsoljuk, hogy bármelyikre! Döntsünk aszerint, hogy milyen ízvilágot kedvelünk. Ha egy enyhébb aromájú ételt készítenénk, válasszuk a barna cukrot, viszont az intenzívebb ízekhez mindenképpen a nádcukor ajánlott. Bármelyik jobb a hagyományos, finomított fehér cukornál.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha egészségügyi problémáink vannak, például cukorbetegség, akkor egyik sem a legjobb opció, így mindenképpen konzultáljunk szakorvosunkkal, számunkra mi a megfelelő édesítési technika.

Fort Molnár Henriett

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.