Menü

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

A BLW rövidítés a „baby-led weaning” kifejezésből ered (mondjuk ezt én se tudtam volna, de utánanéztem) lényegében az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, ha gyorsan szeretném magyarázni és lefordítani. A BLW egy olyan táplálás, melynél nem pürésítünk, nincs etetőcumi, nincs etetőkanál. A baba önállóan eszik.

Ez így elég furán hangzik, pláne elsőgyerekes anyukák néznek csodálkozva, mások ennek lelkes hívei és támogatják, sőt szorgalmazzák, hogy az ételt a baba ne turmixolva kapja, hanem vehesse kézbe.

Akik e módszert követik, nem adnak sárgarépapürét a kicsiknek, hanem répát párolnak és karikákra felszeletelve, vagy vékony csíkokra vágva kínálják fel a babájuknak, az étkezések pedig lehetőleg a családdal együtt történnek, így a kicsi a kezdetektől együtt ehet a családtagokkal.

Olyan szilárd ételekkel lehet próbálkozni, amit meg tudnak fogni az ujjacskáikkal.

A BLW hozzátáplálás előnyei közé sorolják, hogy a baba viszonylag korán megtanul egyedül, önállóan enni, többféle ételt megkóstol, szeretnek később is együtt enni a családdal, s kevésbé válogatósak.

Természetesen ezek nagyon apró falatkákat jelentenek, biztonságosan elfogyasztva, mindig felnőtt felügyelete mellett, amikor a baba már stabilan ül. Másképp ezt a módszert el sem tudnám képzelni és ki se merném próbálni.

Érdekesség, hogy ma már létezik BLW szakácskönyv is, rengeteg recepttel, menüvel, akár az egész család számára. A BLW tehát egy sajátos hozzátáplálási módszer, a szilárd ételek bevezetésére, a pürék helyett falatkás megoldással.

Én azt gondolom, akár a hagyományos étkeztetést, akár a BLW táplálást is választja valaki, nem befolyásolja, hogy mennyire lesz majd válogatós a gyerek, a legújabb tanulmányok szerint nem függ ettől.

Ha valakinek szimpatikussá válik a BLW étkezés, számukra, azaz babáik számára ajánlunk néhány kézzel ehető ételt. (Itt ismételném önmagam, hogy még véletlenül sem és még egy fél percre sem hagyhatjuk egyedül a babát)

BLW kompatibilis az avokádó, a kölesgolyó, a krékerek, az áfonya, a banánkarikák, a brokkoli picire szelve, a sütőtök, a karfiol, a rántotta, a sajtok szétmorzsolva, a darálthús, a tészták, puha barack, krumpli kicsire kockázva, a rizs, édesburgonya, a cukkini, a puhára főzött répa.

Aki elkezdi a hozzátáplálást akár BLW, akár hagyományos módon, figyeljen arra, hogy mindig az életkornak megfelelő ételeket készítsen a babájának.

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. Melyek ezek? Erről szól mai cikkünk.

Pótolhatatlan veszteség a gyermekkori szeretethiány

Azok, akik így nőttek fel, felnőttként jó eséllyel fognak küzdeni önbecsülési problémákkal, az átlagnál gyengébb lesz az érdekérvényesítési képességük, és nehezükre fog esni szeretni saját magukat.

Mi az a 4. trimeszter?

Három várandósság után nyilván tudok számolni és tisztában vagyok vele, hogy a terhesség köztudottan három trimeszterből áll, azonban nem tévedés azt állítani, hogy valóban létezik egy úgynevezett negyedik trimeszter is, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.