Szilveszteri desszertek nyomában
- Dátum: 2021.12.31., 02:47
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
Ha nem vagy egy konyhatündér és nem akarsz órákat tölteni szilveszter napján sütögetéssel, akkor sincs minden veszve. Mutatjuk a legtrükkösebb és legegyszerűbb édességeket, amivel elvarázsolhatod a vendégeidet.
Narancsos rudak
Hozzávalók
30 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
3 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
3 evőkanál narancslé
30 dkg finomliszt
5 dkg csokoládé (olvasztott)
Elkészítés
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a tojások sárgájával.
Hozzáadjuk a narancshéját és a levét, valamint a lisztet.
Habzsákba töltjük és tetszés szerinti méretű rudakat nyomunk sütőpapírra.
180 fokon megsütjük. Ha kihűlt, végeit csokiba mártjuk vagy porcukrozzuk.
Fahéjas karikák
Hozzávalók
10 dkg margarin
180 g finomliszt
6 dkg porcukor (kb.)
0.5 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
fahéj ízlés szerint
szegfűszeg ízlés szerint
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk. Először a száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj), majd a tojást és a puha margarint. Szegfűszegből nem kell sok, fahéjból pedig mindenki ízlés szerint tegyen. A tésztának nyújtható állapotúnak kell lennie.
A deszkát és a nyújtófát meglisztezzük, hogy ne ragadjon, és olyan 1/2 - 1 centi vékonyan kinyújtjuk a matériát. Formával vagy két pohár segítségével (vizes-, feles pohár) kiszaggatjuk a karikákat, melyeket kimargarinozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt alacsony lángon készre sütjük.
Fehér csokis kekszszalámi
Hozzávalók:
20 dkg fehér csokoládé
12 dkg vaj
15 dkg darált keksz
30 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen: szilva, sárgabarack, papaya, …stb, ki mit szeretne még hozzáadni)
Elkészítése:
A nagyobb aszalványokat felezzük vagy negyedeljük. Gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokit, majd levesszük a gőzről és beledolgozzuk a kekszet és az aszalványokat.
A masszát elfelezzük és egy folpackra halmozzuk. Szorosan összenyomkodjuk és hengert formázunk belőle. A maradék masszával is így járunk el. Másnap szeletekre vágva tálaljuk.
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.