Menü

Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik

Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!

Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér

Hozzávalók
A tésztához
2.5 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg xilit (vagy cukor)
0.5 dl tejföl
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0.3 tk szódabikarbóna
7.5 dkg finomliszt (nálam zabliszt)
A gyümölcskeverékhez
20 dkg mandula (vagy magkeverék: dió, mogyoró, stb.)
10 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 ml rumaroma
0.5 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)

Elkészítés
A tésztához
Előző este a magokat és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk az aromákkal, rászórjuk a fűszerkeveréket és összeforgatjuk. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az egészet jól elkeverjük és beleforgatjuk a gyümölcsös magkeveréket. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük és megsütjük. (Ez a mennyiség pont egy formára elegendő.)

Diabetikus túrós és mákos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
2 csomag leveles tészta
1 db tojássárgája
1 ek napraforgó olaj
2 dkg finomliszt (a tészta nyújtásához)
A mákos töltelékhez
175 g mák (darált)
3 közepes db alma
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 ml édesítőszer (Süssina)
A túrós töltelékhez
50 dkg tehéntúró (tehén)
225 g tejföl
1 ek margarin (hidegen is kenhető vagy puha vaj)
5 dkg mazsola
1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 kávéskanál vaníliaaroma
5 ml édesítőszer

Elkészítés
A tésztához
1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk az édesítő folyadékot, és alaposan elkeverjük. A kinyújtott tésztára egyenletesen rászórjuk. Az almákat lereszeljük, és rászórjuk a mákra. Ha túlságosan sok leve lenne, picit kicsavarhatjuk, de ne nagyon, nehogy száraz legyen a sütemény. Ezután a tésztát óvatosan feltekerjük, mint a rétest. Egy nagyobb tepsit az étolajjal alaposan kikenünk, és belehelyezzük a mákos tekercset. 1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a túrós töltelékkel.

A túrós töltelékhez a túrót a margarinnal egy villával alaposan összetörjük. Belereszeljük a narancs héját (aki nem szereti, használhat citromot is), hozzáadjuk a fahéjat, vanília aromát, az édesítő folyadékot, és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is. Kicsit állni hagyjuk, majd ha túl száraznak ítélnénk, tehetünk bele még egy kevéske tejfölt. Ezzel a töltelékkel egyenletesen befedjük a tésztát, majd óvatosan, mint a rétest feltekerjük. A mákos tekercs mellé helyezzük a kiolajozott tepsibe. A tészták tetejét megkenjük egy tojás felvert sárgájával, hogy szép piros-barnára süljön. A túrósat villával meg is szurkálhatjuk utána, hogy a keletkezett gőz ki tudjon jönni, és a tészta ne töredezzen szét.

A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, majd behelyezzük a süteményt. 20 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 175 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A tepsiben hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen szeleteljük.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani