Menü

Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik

Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!

Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér

Hozzávalók
A tésztához
2.5 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg xilit (vagy cukor)
0.5 dl tejföl
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0.3 tk szódabikarbóna
7.5 dkg finomliszt (nálam zabliszt)
A gyümölcskeverékhez
20 dkg mandula (vagy magkeverék: dió, mogyoró, stb.)
10 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 ml rumaroma
0.5 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)

Elkészítés
A tésztához
Előző este a magokat és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk az aromákkal, rászórjuk a fűszerkeveréket és összeforgatjuk. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az egészet jól elkeverjük és beleforgatjuk a gyümölcsös magkeveréket. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük és megsütjük. (Ez a mennyiség pont egy formára elegendő.)

Diabetikus túrós és mákos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
2 csomag leveles tészta
1 db tojássárgája
1 ek napraforgó olaj
2 dkg finomliszt (a tészta nyújtásához)
A mákos töltelékhez
175 g mák (darált)
3 közepes db alma
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 ml édesítőszer (Süssina)
A túrós töltelékhez
50 dkg tehéntúró (tehén)
225 g tejföl
1 ek margarin (hidegen is kenhető vagy puha vaj)
5 dkg mazsola
1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 kávéskanál vaníliaaroma
5 ml édesítőszer

Elkészítés
A tésztához
1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk az édesítő folyadékot, és alaposan elkeverjük. A kinyújtott tésztára egyenletesen rászórjuk. Az almákat lereszeljük, és rászórjuk a mákra. Ha túlságosan sok leve lenne, picit kicsavarhatjuk, de ne nagyon, nehogy száraz legyen a sütemény. Ezután a tésztát óvatosan feltekerjük, mint a rétest. Egy nagyobb tepsit az étolajjal alaposan kikenünk, és belehelyezzük a mákos tekercset. 1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a túrós töltelékkel.

A túrós töltelékhez a túrót a margarinnal egy villával alaposan összetörjük. Belereszeljük a narancs héját (aki nem szereti, használhat citromot is), hozzáadjuk a fahéjat, vanília aromát, az édesítő folyadékot, és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is. Kicsit állni hagyjuk, majd ha túl száraznak ítélnénk, tehetünk bele még egy kevéske tejfölt. Ezzel a töltelékkel egyenletesen befedjük a tésztát, majd óvatosan, mint a rétest feltekerjük. A mákos tekercs mellé helyezzük a kiolajozott tepsibe. A tészták tetejét megkenjük egy tojás felvert sárgájával, hogy szép piros-barnára süljön. A túrósat villával meg is szurkálhatjuk utána, hogy a keletkezett gőz ki tudjon jönni, és a tészta ne töredezzen szét.

A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, majd behelyezzük a süteményt. 20 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 175 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A tepsiben hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen szeleteljük.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.