A gotu kola jótékony hatásai
- Dátum: 2021.12.20., 05:07
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- agyserkentés, ázsiai gázló, egészség, frissesség, gotu kola, koncentráció, tanulás
Az ázsiai gázlót (Gotu Kola/Centella Asiatica) gyakran nevezik a tanulás gyógynövényének, mivel a koncentrátuma felgyorsítja és elősegíti az agysejtekben lévő axonok és dendritek növekedését, fokozva a memóriát és a koncentrációt.

Az ázsiai lápvidékeken őshonos növényt az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja a különböző mentális problémák, pl: depresszió, krónikus fáradtság, álmatlanság, epilepszia stb. kezelésére, valamint a legendárium szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet elérésének egyik kulcsa. Európában és az Egyesült Államokban a gotu kolát főként a visszeres panaszok, felületi hámsérülések és egyéb bőrbetegségek pl. a pikkelysömör kezelésére használják.
Ajánlott dózis:
Standardizált extraktumoknál az ajánlott dózis 50-250mg maximum naponta háromszor. A standardizált extraktumok ismertetőjelei a 40%-os asiaticoside, 30%-os madecassic és 1-2%-os madecassoside tartalom.
Ha ateroszklerózistól szenvedünk, a napi ajánlott dózis 1x90-180mg
Tinktúraként (1:2 w/v, 30% alkohol) alkalmazva napi 30-60 csepp
Ezek a dózisok általánosak, egyedi körülményeinket nem veszik figyelembe.
Kutatások bizonyítják, hogy a gotu kola kivonat rendszeres szedése:
fokozza a neurogenezist: Az ázsiai gázló elősegíti az agysejtek növekedését és a dendritek ágazódását, növelve a neuroplaszticitást

csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat: Amellett, hogy a gotu kola segíti az agy neuronjainak védelmét a toxinok, nehézfémek és mesterséges tartósítószerek ellen, a szabad gyököket is segít feloldani így védve az oxidatív stressztől.
nootropikum hatás: A gotu kola késlelteti az acetilkolin lebomlását, így javítva a memóriát és a tanulékonyságot, valamint segít az alzheimer-kór megelőzésében
A gotu kola különösen hatékony az időskori elbutulás és kognitív degradáció késleltetésében, egy kutatás pedig kimutatta, hogy az alzheimertől szenvedő betegek tünetei szignifikánsan javultak a gotu kolából készült extraktum szedésének köszönhetően.
Nem véletlen műve az a tény, hogy az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja nagy sikerrel a gotu kolát, hisz rendszeres szedése növeli az agy acetilkolin szintjét. Az acetilkolin az agy egyik neurotranszmittere, ezért fontos szerepe van az agy különböző részeinek hatékony kommunikációjában.

Lehetséges mellékhatások:
A gotu kola szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, az agyserkentő csapatánál a biztonság az első.
Külső alkalmazás esetén bőrpírt, égető érzést, bőrallergiát okozhat.
Belső alkalmazás esetén a lehetséges mellékhatások a következőek:
fejfájás
szédülés
aluszékonyság
hasi fájdalmak
Ne használj gotu kolát, ha bármilyen májbetegségtől szenvedsz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz a májadra.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.