A gotu kola jótékony hatásai
- Dátum: 2021.12.20., 05:07
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- agyserkentés, ázsiai gázló, egészség, frissesség, gotu kola, koncentráció, tanulás
Az ázsiai gázlót (Gotu Kola/Centella Asiatica) gyakran nevezik a tanulás gyógynövényének, mivel a koncentrátuma felgyorsítja és elősegíti az agysejtekben lévő axonok és dendritek növekedését, fokozva a memóriát és a koncentrációt.
Az ázsiai lápvidékeken őshonos növényt az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja a különböző mentális problémák, pl: depresszió, krónikus fáradtság, álmatlanság, epilepszia stb. kezelésére, valamint a legendárium szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet elérésének egyik kulcsa. Európában és az Egyesült Államokban a gotu kolát főként a visszeres panaszok, felületi hámsérülések és egyéb bőrbetegségek pl. a pikkelysömör kezelésére használják.
Ajánlott dózis:
Standardizált extraktumoknál az ajánlott dózis 50-250mg maximum naponta háromszor. A standardizált extraktumok ismertetőjelei a 40%-os asiaticoside, 30%-os madecassic és 1-2%-os madecassoside tartalom.
Ha ateroszklerózistól szenvedünk, a napi ajánlott dózis 1x90-180mg
Tinktúraként (1:2 w/v, 30% alkohol) alkalmazva napi 30-60 csepp
Ezek a dózisok általánosak, egyedi körülményeinket nem veszik figyelembe.
Kutatások bizonyítják, hogy a gotu kola kivonat rendszeres szedése:
fokozza a neurogenezist: Az ázsiai gázló elősegíti az agysejtek növekedését és a dendritek ágazódását, növelve a neuroplaszticitást
csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat: Amellett, hogy a gotu kola segíti az agy neuronjainak védelmét a toxinok, nehézfémek és mesterséges tartósítószerek ellen, a szabad gyököket is segít feloldani így védve az oxidatív stressztől.
nootropikum hatás: A gotu kola késlelteti az acetilkolin lebomlását, így javítva a memóriát és a tanulékonyságot, valamint segít az alzheimer-kór megelőzésében
A gotu kola különösen hatékony az időskori elbutulás és kognitív degradáció késleltetésében, egy kutatás pedig kimutatta, hogy az alzheimertől szenvedő betegek tünetei szignifikánsan javultak a gotu kolából készült extraktum szedésének köszönhetően.
Nem véletlen műve az a tény, hogy az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja nagy sikerrel a gotu kolát, hisz rendszeres szedése növeli az agy acetilkolin szintjét. Az acetilkolin az agy egyik neurotranszmittere, ezért fontos szerepe van az agy különböző részeinek hatékony kommunikációjában.
Lehetséges mellékhatások:
A gotu kola szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, az agyserkentő csapatánál a biztonság az első.
Külső alkalmazás esetén bőrpírt, égető érzést, bőrallergiát okozhat.
Belső alkalmazás esetén a lehetséges mellékhatások a következőek:
fejfájás
szédülés
aluszékonyság
hasi fájdalmak
Ne használj gotu kolát, ha bármilyen májbetegségtől szenvedsz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz a májadra.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.