Menü

A gotu kola jótékony hatásai

Az ázsiai gázlót (Gotu Kola/Centella Asiatica) gyakran nevezik a tanulás gyógynövényének, mivel a koncentrátuma felgyorsítja és elősegíti az agysejtekben lévő axonok és dendritek növekedését, fokozva a memóriát és a koncentrációt.

Az ázsiai lápvidékeken őshonos növényt az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja a különböző mentális problémák, pl: depresszió, krónikus fáradtság, álmatlanság, epilepszia stb. kezelésére, valamint a legendárium szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet elérésének egyik kulcsa. Európában és az Egyesült Államokban a gotu kolát főként a visszeres panaszok, felületi hámsérülések és egyéb bőrbetegségek pl. a pikkelysömör kezelésére használják.

Ajánlott dózis:

Standardizált extraktumoknál az ajánlott dózis 50-250mg maximum naponta háromszor. A standardizált extraktumok ismertetőjelei a 40%-os asiaticoside, 30%-os madecassic és 1-2%-os madecassoside tartalom.
Ha ateroszklerózistól szenvedünk, a napi ajánlott dózis 1x90-180mg
Tinktúraként (1:2 w/v, 30% alkohol) alkalmazva napi 30-60 csepp
Ezek a dózisok általánosak, egyedi körülményeinket nem veszik figyelembe.
Kutatások bizonyítják, hogy a gotu kola kivonat rendszeres szedése:

fokozza a neurogenezist: Az ázsiai gázló elősegíti az agysejtek növekedését és a dendritek ágazódását, növelve a neuroplaszticitást

csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat: Amellett, hogy a gotu kola segíti az agy neuronjainak védelmét a toxinok, nehézfémek és mesterséges tartósítószerek ellen, a szabad gyököket is segít feloldani így védve az oxidatív stressztől.
nootropikum hatás: A gotu kola késlelteti az acetilkolin lebomlását, így javítva a memóriát és a tanulékonyságot, valamint segít az alzheimer-kór megelőzésében
A gotu kola különösen hatékony az időskori elbutulás és kognitív degradáció késleltetésében, egy kutatás pedig kimutatta, hogy az alzheimertől szenvedő betegek tünetei szignifikánsan javultak a gotu kolából készült extraktum szedésének köszönhetően.

Nem véletlen műve az a tény, hogy az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja nagy sikerrel a gotu kolát, hisz rendszeres szedése növeli az agy acetilkolin szintjét. Az acetilkolin az agy egyik neurotranszmittere, ezért fontos szerepe van az agy különböző részeinek hatékony kommunikációjában.

Lehetséges mellékhatások:
A gotu kola szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, az agyserkentő csapatánál a biztonság az első.
Külső alkalmazás esetén bőrpírt, égető érzést, bőrallergiát okozhat.
Belső alkalmazás esetén a lehetséges mellékhatások a következőek:
fejfájás
szédülés
aluszékonyság
hasi fájdalmak

Ne használj gotu kolát, ha bármilyen májbetegségtől szenvedsz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz a májadra.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!