Menü

Újkeletű pszichés probléma: A klímaszorongás

A globális felmelegedéssel járó veszélyek valós problémát jelentenek, nem szabad elbagatellizálni. A klímakatasztrófától való félelem azonban egyes esetekben olyan mértéket ölthet, ami megnehezítheti a hétköznapi cselekedeteket is, mint a bevásárlást. A klímaváltozás erőteljes szorongást válthat ki, ez hosszabb távon káros lehet egészségünkre nézve. Ne várjuk ezt meg, tegyünk ellene!

Mit jelent a klímaszorongás?

A klímaszorongás hasonló, mint bármely más szorongás. Alapvetően nem számít betegségnek, sokkal inkább tekinthető egyfajta jelenségnek, amely azáltal alakul ki, hogy egy ember túl sok időt tölt a globális felmelegedés végbemenetelének elképzelésével. A jelenség kapcsán mindenképp megemlítendő a 60-as és 70-es évek félelme, mikor mindenki egy lehetséges atomtámadástól félt. Ezzel pedig egy erős és irracionális félelem alakult ki a legtöbb emberben. Azonban a problémát egyik esetben sem a félelem jelentette, ugyanis mindkét jelenség valós volt. Másrészt a klímaváltozás és a globális felmelegedés nagyon is itt van, és nagyon is egy súlyos probléma, amiből mi talán Magyarországon a földrajzi adottságok miatt kevesebbet érzékelünk…egyelőre.

A klímaszorongás tünetei

A szorongás komolyabb tünetei közé azok tartoznak, ahol az illető annyira fél az esetleges klímakatasztrófától, hogy ez megbénítja a munkavégzését vagy hétköznapi cselekvéseit, mint például a bevásárlást, ahol nem tudhatja pontosan, hogy mivel, mennyire árt a természetnek. Extrémebb esetekben a klímaszorongás olyan méreteket ölthet, ahol valaki teljesen elszakad a valóság talajától. Ezektől a gondolatoktól pedig egyfajta depresszió is kialakulhat, az adott személyben pedig konstans félelem alakul ki valamilyen esetlegesen bekövetkezendő klímakatasztrófa miatt. A jó hír, hogy ezek a tünetek megszüntethetők, vagy jobb esetben akár meg is előzhetők. A legfontosabb a klímaszorongás esetében a klímakatasztrófa által kialakuló félelem elfogadása. Lényeges, hogy sose a rémképekre gondoljunk, hanem a szebb jövőt vizualizáljuk, amit elérhetünk.

Szelektív hulladékgyűjtés

A túlzott fogyasztás kéz a kézben jár a túlzott szeméttermeléssel. Hiába van már most is egyre több lehetőség, a 100%-ig hulladékmentes háztartás egyelőre még csak utópia. A lehető legtöbb, amit tehetsz, hogy gondoskodsz róla, hogy minden, ami újrahasznosítható (papír, műanyag, üveg) a megfelelő tárolóban végezze.

Kerüld a műanyagot és a csomagolást

Ha van rá lehetőséged, a legjobb az, ha már a bevásárlásnál megakadályozod a szeméttermelést. A termékek mellett, egy-egy vásárlás alkalmával akár fél kiló csomagolóanyagot is hazacipelhetünk, amelyek egyből a szemétben végzik. Az emberek többsége úgyis autóval megy bevásárolni, akkor a legkevesebb, hogy például a gyümölcsöket, zöldségeket nem muszáj beletenni egy nejlonzacskóba, mikor a polcról, a bevásárlókocsiba, majd pedig onnan a csomagtartóba vagy a hátsó ülésre kerül. De bizonyos mértékben ezek a dolgok egy hátizsákban is elférnek, és akkor sem kell csomagolóanyag. Másrészt a szívószál elkerülése is nagyon egyszerű, hiszen anélkül is meg lehet inni egy italt vagy üdítőt, és a kis erőfeszítés ellenére, mégis olyan nagy jelentősége van a környezettudatosság szempontjából.

Komposztálj!

Az otthonodban keletkezett természetes szerves hulladékot komposzt formájában add vissza a természetnek! Legyen szó akár kültéri, akár beltéri komposztálóról, a konyhai, kerti és bizonyos háztartási hulladékokból értékes, szerves anyagokban gazdag komposztot készíthetsz, amellyel egyrészt csökkented a hulladékot, másrészt a növényeid is hálásak lesznek érte.

Járj biciklivel vagy tömegközlekedéssel!

Az egyik legegyszerűbb mód az, ha autóval csak a legszükségesebb helyekre megyünk, és helyette inkább kerékpárral vagy tömegközlekedéssel járunk. Nem beszélve arról, hogy manapság a nagyvárosi közlekedésben a kerékpár aligha lassabb, mint az autóval való közlekedés a reggeli csúcsforgalomban. Másrészt a biciklizés kalória égetésnek sem utolsó. Ekkor pedig még nem beszéltem arról, hogy mindenhová autóval kell menni, tehát szakadó esőben, vagy éppen mínusz 5 fokban sokkal többen ülnek autóba, de például nyáron jó időben a biciklizés az egyik legjobb alternatíva lehet.

Összességében a klímaváltozás sajnos nagyon is valós jelenség, ami már itt van a jelenben. A klímaszorongás pedig egyre több emberben alakulhat ki, különösen a fiatalabbak között. Ellene pedig a legjobb módszer a megelőzés, valamint a félelem tudatos feldolgozása és leküzdése. Lássuk reálisan a saját hatáskörünket, és azon belül tegyük meg a lehető legtöbbet a környezetünk védelme érdekében!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.