Menü

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

A testbeszéd a kommunikációnk eszköztárának egyik legfontosabb tagja, mégis kevesen ismerik fel és ennél is kevesebben használják. Gyakorlatilag egész nap kommunikálunk, mivel kommunikáció a közlés bármilyen formája (testtartás, tekintet iránya, fejtartás, mimika, mozgás), de még a hallgatásnak is lehet jelentősége.

Ha definiálni akarjuk a testbeszédet, akkor ez egy közvetlen, non-verbális kommunikáció, aminek kódrendszere a mimika, a mozgás, a testtartás, a térköz és az öltözködés. Ezek egy részét tudjuk befolyásolni, mint például az öltözködést, esetleg a térközt, ha tudatosan állunk valakitől egy bizonyos távolságra, de vannak olyan apró jelek és gesztusok is, amiket tudat alatt produkálunk.

A mimika az arc mozgása, amivel akár a mondandónkat kiegészítve is közvetíthetünk információkat, de akár önmagában is bírhat kommunikációs értékkel. Akkor harmonikus és természetes valaki viselkedése, ha a mimikája valóban azt tükrözi, amit verbálisan is közvetít és a kettő párhuzamba állítható. Ez is például egy érdekes eleme a testbeszédnek, amit sokszor kihallgatásoknál is figyelnek, mivel könnyen leszűrhető belőle, ha valaki hazudik, vagy elhallgat valamit.

A testtartás és ezzel együtt a távolság, ami a két kommunikáló fél közt van szintén sokatmondó. Szorosan kapcsolódik a kar és kéz mozgásaihoz és tartásához. A kommunikáció során tartott távolság részben tanult, kultúrától függ, részben pedig tükrözi kapcsolatunkat a másik féllel. Közelebb áll például egy házastárs, egy családtag, mint egy barát vagy egy régi ismerős.

A megjelenés is éppoly fontos, mint az, ahogy viselkedünk. Függetlenül attól, hogy most épp egy állásinterjúra készülünk, egy moziba, vagy egy romantikus vacsorára, az alkalomtól függetlenül is át fog szűrődni a személyiségünk, hiszen mindenki tudatosan öltözködik úgy, ahogy. Az öltözék mellett a hajviselet, a kiegészítők, a jelvények és az egyenruha is hordozhat akár információt az adott személyről, némelyik kifejezetten fontos információ, de ugyanígy a stílusunkra, hangulatunkra és egyéniségünkre is utalhat megjelenésünk.

A testbeszéd tehát rengeteg információt közöl rólunk, sokszor tudat alatt. Érdekesség, hogy a kommunikáció verbális elemei - vagyis a szó, a nyelv, a beszéd és az írás – a közlések mindössze 35 %-át teszik ki, a non-verbális, vagyis a fentebb tárgyalt elemek pedig a 65 %-át, pedig éppen fordítva gondolnánk. Ebből is látszik, mennyivel több információ is lehetne a birtokunkban akkor, ha teljesen elsajátítanánk és ismernénk a testbeszéd „szókincsét”.

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.