Menü

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

A testbeszéd a kommunikációnk eszköztárának egyik legfontosabb tagja, mégis kevesen ismerik fel és ennél is kevesebben használják. Gyakorlatilag egész nap kommunikálunk, mivel kommunikáció a közlés bármilyen formája (testtartás, tekintet iránya, fejtartás, mimika, mozgás), de még a hallgatásnak is lehet jelentősége.

Ha definiálni akarjuk a testbeszédet, akkor ez egy közvetlen, non-verbális kommunikáció, aminek kódrendszere a mimika, a mozgás, a testtartás, a térköz és az öltözködés. Ezek egy részét tudjuk befolyásolni, mint például az öltözködést, esetleg a térközt, ha tudatosan állunk valakitől egy bizonyos távolságra, de vannak olyan apró jelek és gesztusok is, amiket tudat alatt produkálunk.

A mimika az arc mozgása, amivel akár a mondandónkat kiegészítve is közvetíthetünk információkat, de akár önmagában is bírhat kommunikációs értékkel. Akkor harmonikus és természetes valaki viselkedése, ha a mimikája valóban azt tükrözi, amit verbálisan is közvetít és a kettő párhuzamba állítható. Ez is például egy érdekes eleme a testbeszédnek, amit sokszor kihallgatásoknál is figyelnek, mivel könnyen leszűrhető belőle, ha valaki hazudik, vagy elhallgat valamit.

A testtartás és ezzel együtt a távolság, ami a két kommunikáló fél közt van szintén sokatmondó. Szorosan kapcsolódik a kar és kéz mozgásaihoz és tartásához. A kommunikáció során tartott távolság részben tanult, kultúrától függ, részben pedig tükrözi kapcsolatunkat a másik féllel. Közelebb áll például egy házastárs, egy családtag, mint egy barát vagy egy régi ismerős.

A megjelenés is éppoly fontos, mint az, ahogy viselkedünk. Függetlenül attól, hogy most épp egy állásinterjúra készülünk, egy moziba, vagy egy romantikus vacsorára, az alkalomtól függetlenül is át fog szűrődni a személyiségünk, hiszen mindenki tudatosan öltözködik úgy, ahogy. Az öltözék mellett a hajviselet, a kiegészítők, a jelvények és az egyenruha is hordozhat akár információt az adott személyről, némelyik kifejezetten fontos információ, de ugyanígy a stílusunkra, hangulatunkra és egyéniségünkre is utalhat megjelenésünk.

A testbeszéd tehát rengeteg információt közöl rólunk, sokszor tudat alatt. Érdekesség, hogy a kommunikáció verbális elemei - vagyis a szó, a nyelv, a beszéd és az írás – a közlések mindössze 35 %-át teszik ki, a non-verbális, vagyis a fentebb tárgyalt elemek pedig a 65 %-át, pedig éppen fordítva gondolnánk. Ebből is látszik, mennyivel több információ is lehetne a birtokunkban akkor, ha teljesen elsajátítanánk és ismernénk a testbeszéd „szókincsét”.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.