Menü

Fő a mértékletesség!

„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A mérsékelt alkoholfogyasztás hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek, azt gondolom ezzel nem mondtam újat, természetesen nem lehet általánosítani, óvatosan kell fogalmazzak, hiszen nem mindenki élveztheti még kis mennyiségben sem az alkoholt, a szívvédő hatások például csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek, ez pedig a népesség 15 százaléka.

A tanulmányok eredményeiből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi egészségvédő hatása, de csak a népesség kis százalékában.

Az alkoholfogyasztás szívre gyakorolt hatása mindig függ az elfogyasztott mennyiségtől és a fogyasztás gyakoriságától. A kis mennyiség nőknél napi egy pohár, férfiaknál két pohár alkoholt jelent, ezt minden egyes pohárral túllépve már növeljük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A vörösborról gyakran halljuk, hogy kis mennyiségben egészséges lehet, hiszen a borban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak maximum heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – s természetesen mindezt nem egyszerre elfogyasztva.

Sokak véleménye szerint a napi kis mennyiségű alkohol védi a szervezetet és jótékony hatású, mások ezzel a feltevéssel vitatkoznak.

Az biztos, hogy a túlzott alkoholizálás nagyon komoly pszichés és szociális betegségeket okozhat, a mérték az érték ebben a kérdésben is.

A kis mértékű borfogyasztásnál tehát az ínyenc, kulturált borivásra gondoljunk és nem pedig az alkoholfüggőségre.

Az alkoholfogyasztás nemcsak a mennyiségen múlik, a minőség is fontos. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságok csak a jó minőségű, valóban szőlőből erjesztett borra vonatkoznak, nem pedig a „pancsolt” vagy „tablettás” borokra.

Azok számára pedig, akik eddig nem fogyasztottak alkoholt, nem javasolt az alkoholfogyasztás elkezdése egészségük megőrzése érdekében. A feltételezett egészségügyi előny reményében tehát senki se kezdjen el inni, s azt is el kell mondani, hogy az alkoholban rengeteg kalória van – amelyek ráadásul „üres” kalóriák, néhány fajtájuk valóságos cukorbombát jelentenek. Semmilyen súlycsökkentő diéta esetén nem fér bele a fogyasztásuk még mértékkel sem, illetve a cukorbetegeknek is kerülendő.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!