Menü

Fő a mértékletesség!

„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A mérsékelt alkoholfogyasztás hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek, azt gondolom ezzel nem mondtam újat, természetesen nem lehet általánosítani, óvatosan kell fogalmazzak, hiszen nem mindenki élveztheti még kis mennyiségben sem az alkoholt, a szívvédő hatások például csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek, ez pedig a népesség 15 százaléka.

A tanulmányok eredményeiből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi egészségvédő hatása, de csak a népesség kis százalékában.

Az alkoholfogyasztás szívre gyakorolt hatása mindig függ az elfogyasztott mennyiségtől és a fogyasztás gyakoriságától. A kis mennyiség nőknél napi egy pohár, férfiaknál két pohár alkoholt jelent, ezt minden egyes pohárral túllépve már növeljük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A vörösborról gyakran halljuk, hogy kis mennyiségben egészséges lehet, hiszen a borban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak maximum heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – s természetesen mindezt nem egyszerre elfogyasztva.

Sokak véleménye szerint a napi kis mennyiségű alkohol védi a szervezetet és jótékony hatású, mások ezzel a feltevéssel vitatkoznak.

Az biztos, hogy a túlzott alkoholizálás nagyon komoly pszichés és szociális betegségeket okozhat, a mérték az érték ebben a kérdésben is.

A kis mértékű borfogyasztásnál tehát az ínyenc, kulturált borivásra gondoljunk és nem pedig az alkoholfüggőségre.

Az alkoholfogyasztás nemcsak a mennyiségen múlik, a minőség is fontos. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságok csak a jó minőségű, valóban szőlőből erjesztett borra vonatkoznak, nem pedig a „pancsolt” vagy „tablettás” borokra.

Azok számára pedig, akik eddig nem fogyasztottak alkoholt, nem javasolt az alkoholfogyasztás elkezdése egészségük megőrzése érdekében. A feltételezett egészségügyi előny reményében tehát senki se kezdjen el inni, s azt is el kell mondani, hogy az alkoholban rengeteg kalória van – amelyek ráadásul „üres” kalóriák, néhány fajtájuk valóságos cukorbombát jelentenek. Semmilyen súlycsökkentő diéta esetén nem fér bele a fogyasztásuk még mértékkel sem, illetve a cukorbetegeknek is kerülendő.

Ne csak játékot pakoljunk! Házipatika gyerekkel utazóknak

A családi utazás során kiemelten fontos, hogy felkészülten induljunk el, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak. A legjobb, ha előre összegyűjtjük azokat a gyógyszereket és alapvető egészségügyi eszközöket, amelyek segíthetnek egy váratlan baleset, betegség vagy kisebb egészségügyi probléma kezelésében.

Mi is az a ChatGPT?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése alapjaiban változtatta meg, hogyan dolgozunk, tanulunk és kommunikálunk. Ennek az innovációnak egyik kiemelkedő példája a ChatGPT, egy fejlett nyelvi modell, amely képes emberi módon értelmes, természetes beszélgetéseket folytatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Nyugalom egy csésze kávé mellett

A fika nem csupán egy csésze kávé elfogyasztása – a svédek számára ez a nap egyik legfontosabb része. A társas kávészünet nemcsak kikapcsolódás, hanem a kapcsolódás ideje is, amely mára egész Svédországot átszövi. De hogyan lett a fika kulturális jelenség, és mi mit tanulhatunk belőle?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.