Menü

Az adrenalin kimerültség nyomában

Folyamatosan fáradtság gyötör? Úgy érzed, régóta feszegeted saját határaid? Teljesítőképességed nem bír el többet? A stressz az elmúlt évben magasabb szinten ért bennünket, mint azt megszokhattuk.

Mindannyian másként kezeljük a stresszt. Vannak, akik jobban bírják a gyűrődést, mások viszont már egy hétköznapi szituációtól is egekbe szökő pulzussal és izzadással találják szembe magukat. Ennek kóros változata a pánikbetegség, amelynek szintén nagyobb számban történő kialakulásáról beszélnek a járvány kapcsán a szakemberek. Alapvetően elmondható azonban, hogy a betegségtől való félelem ellenére is sok élethelyzet adódik, amely fokozott nyomás alá helyezi az emberi pszichét. A mai kor embere már elfeledte azt, hogy egykor a civilizációs betegségek és a piaci verseny még nem voltak jelen a mindennapokban. A verseny nem csak a cégek, hanem az emberek között is egyértelműen megmutatkozik.

Ki keres többen, kinek van jobb állása, mennyire képes valaki kihasználni adottságait, és hova jutunk el azon a bizonyos társadalmi ranglétrán. Ehhez hozzájönnek meg a körülöttünk levők elvárásai, melyeknek gyakran lehetetlen megfelelni. Elkerülhetetlenek azok a személyes tragédiák, melyek előbb vagy utóbb mindenkit érintenek. Egy szeretett személy elvesztése akár évekre megboríthatja az érintetteket. Nem csoda tehát mindezek tükrében, hogy az adrenalin kimerültség létező dolog, hatása pedig a testre és a lélekre egyaránt kimutatható. Az adrenalin, vagy más nevén az epinefrin tulajdonképpen egy hormon, ami ingerületátvivő anyagként szolgál.

Ha idegesek vagyunk, vagyis veszélyben érzi magát testünk, akkor az adrenalin termelődése fokozódik, a májból egyre több cukor kerül a sejtekbe, növekszik a vércukorszint és így fokozódik az energiatermelés. Mindezek hatására a légzés és a vérnyomás is emelkedik. Elmondható tehát, hogy a komplex testi működésre hatással van az adrenalin fokozott jelenléte. Ez azonban nem jó. Megterheli a kiválasztó szervet, magas vérnyomással jár, szívműködési zavarokhoz vezethet. A pánikbetegséggel küzdők jól tudják, hogy a magas vérnyomás és az általa okozott szívbeli eltérések kéz a kézben járnak.

Nem véletlen az sem, hogy a stressz hatására sokan úgy érzik, teljesen lemerülnek energiaraktáraik, és egy feszült szituáció után már semmire sem használhatóak a nap folyamán. Ez nem más, mint az a bizonyos adrenalin kimerültség.

Milyen jelek utalnak adrenalin kimerültségre?
Néha, amikor feltorlódnak a problémák, és minden megoldást tőled várnak mások, akkor a zűrzavarban talán észre sem veszed, miként változnak meg szokásaid, hogyan őrlődsz és teszed saját magad beteggé. Pedig a szervezet jelez, csak mi, emberek, gyakran vakon állunk saját működésünkhöz és nem látjuk a fától az erdőt.

Ha reggelenként kimerült vagy, délután is gyakran rád tör az álmosság, azt még ráfoghatod arra, hogy keveset alszol. Az enyhe depressziós tünetek, a fizikai erőnlét csökkenése, valamint az álmatlanság már inkább arra utalnak, hogy valami komolyabbról lehet szó. Az érintettek gyakran küzdenek fájdalmas menstruációval, és a nemiség terén is változásokat tapasztalhatnak meg. Ha korábban vágytál partnered érintésére, de hirtelen eltűnt minden ilyesmi, vagy például gyakran indokolatlanul törnek rád nagy sóhajtások, akkor szintén érdemes elgondolkodni azon, mi állhat a háttérben.

A megfelelni vágyás, és a helyzetek magabiztosan kezelése nélkülözhetetlen a mindennapokban. Saját tested és lelked ismerete azonban szintén fontos ahhoz, hogy észrevedd, ha baj van.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?