Menü

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Van erre egy szép szavunk is: obezitás. A dallamos szó jelenthetne valami jobb dolgot is, lehetne kellemes jelentéssel is társítani, azonban sajnos nem mást jelent, mint az elhízást.

Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a szervezet zsírraktározása már oly méreteket ölt, hogy az komolyan veszélyezteti az egészséget. Újat nem mondtam ezzel, azonban a világ száguld tovább ebbe az irányba, a társadalom egyre kövérebb lesz, de ami még rosszabb: a gyerekek is!

A gyerekobezitás már nem hangzatos kifejezés, veszélyt jelez, a jelenség aggasztó és riasztó.

Mit gondolnak erről?

Azt hiszem nem túlzok, ha azt írom: az egyik legnagyobb egészségügyi problémának vehetjük. Becslések szerint mintegy 155 millió gyereknek és serdülőkorúnak van túlsúlya, ehhez nyilván nem járult hozzá a karanténban eltöltött jó pár hónap, a mozgáshiány, a bezártság, a mértéktelen evészet, ezen pedig a nyári szünet sem segített, továbbra is ment a nasi, a mértéktelen evés, a mozgáshiányos életmód. Annyira sok kütyüvel élünk, hogy ki sem kell mozdulniuk a lakásból.

A gyerekkori elhízás fő okozója a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása, de nem lehet mindent az élelmiszerekre fogni, a szülők felelőssége itt is óriási.

Pedig a képlet egyszerű. Mitől híznak el a gyerekek?

Kalóriadús ételeket esznek, sok cukros üdítőt isznak, nem égetik el a felvett kalóriamennyiséget mozgással, helytelen táplálkozási szokásaik ijesztő méreteket öltenek, unalomevés, stresszevés jelenik meg. A szabadban keveset, vagy sokszor napokig (hetekig!) egyáltalán nem tartózkodnak. Ahol a szülők nem avatkoznak közbe és nem mutatnak jó példát, ott a gyerekek beleszoknak ebben az élethelyzetbe.

Amikor valaki elhízik, akkor a belső szerveit is zsírréteg veszi körül, ez megterheli a keringést, emésztést. Jönnek a szívproblémák, a cukorbetegség, a túlsúlyból fakadó ízületi betegségek.

A gyerekek és kamaszok esetében nagyon sokszor szembe kell nézni pszichés problémákkal, csúfolódással, gúnyolódással, az ebből kialakuló anorexiával, bulímiával, az összes étkezési zavarral, mentális sérülésekkel, melyeket egy életen át hordoz magában valaki.

Szakértők szerint – leírva olvastam valahol - a túlsúlyos gyerekek 80 százalékának sohasem sikerül megszabadulnia az obezitással összefüggő problémáktól.

A megoldás itt is a prevenció, azaz a megelőzés, ha pedig szükséges, mielőbb lépni kell, kikérni a kezelőorvos vagy egy táplálkozási tanácsadó, dietetikus véleményét, elkezdeni mozogni és törekedni az egészségesebb táplálkozásra. A leghatékonyabb pedig a jó szülői példa ereje.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.