Menü

Nem minden kenyérféle egészségtelen

Igaz, nem túl egészséges, ha sok kenyeret eszünk, azonban, ha a minőségre odafigyelünk, nyugodtan megengedhetjük magunknak, ha éppen megkívánjuk, hiszen lehet egészséges kenyérfélét is kapni. Jó hír, hogy nem csak az egészségtudatos életmódot folytatók fogyaszthatják a következő néhány példában elhangzó kenyérféléket, hanem akár olyanok is, akik érzékenyek mondjuk a laktózra vagy a gluténre.

Az első a listán a rozskenyér. Az számít rozskenyérnek, aminek rozsliszttartalma minimum 60%. Ez a fajta kenyér általában tömörebb szerkezetű, nehezebb és nagy mennyiségű rostot tartalmaz, emellett zsírtartalma alacsony. Biztosan hallottuk már azt a kifejezést, hogy glikémiás index. Ez azt jelenti, hogy egy adott étel mennyire gyorsan vagy épp lassan emeli meg a vércukorszintet. A rozskenyér például alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehérkenyér, ez pedig azt jelenti, hogy lassabban és fokozatosabban emeli meg a vércukorszintet.

A másik gyakran elénk kerülő kifejezés a teljes kiőrlésű kenyér. Ez azt jelenti, hogy a fehérkenyérrel ellentétben, itt a búza egészét, azaz a korpát és csírát is felhasználják, így pedig sokkal magasabb az ásványianyagtartalma mellett vitamin- és rosttartalma is magasabb. Ennek köszönhetően mérsékeli az inzulin emelkedését, vagyis szintén alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehér kenyér. Teljes kiőrlésű kenyér készülhet például durumlisztből, Graham-lisztből vagy akár tönkölybúzalisztből.

A durumliszt például kifejezetten alacsony glikémiás indexű és magas a rost- illetve fehérjetartalma, emellett pedig gazdag B- E- és A-vitaminban is.

A Graham-liszt különlegessége az, hogy gazdag ásványi anyagokban, mint például a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és mangán, de emellett B-vitamin tartalma is magas.

A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma a legmagasabb, egészen pontosan hatszorosa a fehér lisztnek. Fogyasztása segíti a koleszterinszint csökkenését, illetve cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony szénhidráttartalma miatt.

Végül pedig az említett vegán, bio és szénhidrátcsökkentett kenyérfélék. Akkor nevezhetünk egy kenyeret szénhidrátcsökkentettnek, ha a szénhidráttartalom csökkentése más ilyen termékekhez képest legalább 30%. Sok helyen lehet kapni helyben sütött bio pékárukat is, valamint a vegánok számára is egyre több alternatív megoldás érhető el. Van például olyan teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér is, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz, de akár laktóz- és gluténmentes termék is, amiket általában mandula- és rizslisztből készítenek.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.