Menü

Cukormentes gyümölcsös torta receptek

Születésnap mindig akad a környezetünkben, most mutatok tortarecepteket, amiket cukormentes diétába is beilleszthetsz!

Egzotikus áfonyatorta cukormentesen

Hozzávalók A piskótához

5 db tojás
5 ek xilit (csapott)
4 púpozott ek zabliszt
2 ek kókuszreszelék
0.5 csomag sütőpor
1 csipet só

A vaníliakrémhez

1 l tej
0.5 db vanília
2 tasak vaníliás pudingpor
2 ek xilit
10 ml folyékony édesítőszer
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix

Az áfonyazseléhez

500 g áfonya (lehet mirelit is)
250 g piros ribizli (vagy más piros gyümölcs, lehet mirelit is)
3.5 dl almalé (100%-os)
1 tasak epres pudingpor (vagy vaníliás ízű)

Elkészítés

A piskótához

1 liter tejbe tegyük bele a vaníliarudat, így főzzünk meg 2 csomag vanília ízű pudingot, amikor besűrűsödött, akkor tegyük hozzá a nyírfacukrot és az édesítőt is. Fedjük le folpack-kal (a fólia érintkezzen a krémmel), így nem fog megbőrösödni a teteje, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 4-5 óra állást jelent hideg helyen.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tojásokat válasszuk szét. A zablisztbe szórjuk bele a kókuszt és a fél csomag sütőport, fakanállal keverjük át.

A tojások fehérjét a csipet sóval és 3 ek nyírfacukorral verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját a maradék 2 ek nyírfacukorral keverjük habverővel habosra (3-4 perc).
A fehérjére öntsük rá a sárgáját, és alulról felfelé irányuló mozdulatokkal, fakanállal keverjük bele Ha már márványos a massza, szórjuk bele a lisztes keverék egyik felét, keverjük tovább, ha már nem látunk csomókat a habban, adjuk hozzá a liszt másik felét is.

Egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan töltsük bele a masszát, egyengessük simára a tetejét, és helyezzük a sütőbe, mérsékeljük a tüzet 155 fokra. Tűpróbáig süssük, de 40 percig ne nyissuk ki a sütőajtót. (Nekem 48 perc alatt készült el.) Ha megsült a piskóta, fejjel lefelé fordítva helyezzük egy rácsra - még ne távolítsuk el a keretét. Ha langyosra hűlt: vágjuk körbe a forma mellet, távolítsuk el róla a keretet, és így hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez 1,5-2 óra.) Kihűlés után vágjuk ketté keresztben.
A vaníliapudingból távolítsuk el a vaníliarudat. Verjük habbá a tejszínt, a 1 perc után adjuk hozzá a zselatinfixet. A pudingot is keverjük át habverővel, öntsük rá a tejszínt, és egyneműsítsük a krémet.

Az 1. tortalapot helyezzük vissza a tortaforma aljába, öntsük rá a vaníliakrémet, és simítsuk el. Helyezzük a krém tetejére a 2. tortalapot.
3 dl almalevet öntsük egy kis lábasba, és tegyük fel a tűzre. A maradék fél dl almalével keverjük simára az eper ízű pudingot, öntsük a meleg almaléhez, és főzzük sűrűre. Ha felforrt, adjuk hozzá a gyümölcsöket. Óvatosan keverjük át, és öntsük a 2. piskótalap tetejére. (Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte érdemes meleg vízzel leöblíteni, hogy a felesleges jeges darabok ne higítsák tovább a gyümölcskrémet.)
Hűtsük a tortánkat legalább 6 órán át.

Sárgabarack-torta nyersen

Hozzávalók A tésztához

5 dkg puffasztott amarant
10 dkg aszalt sárgabarack
1 dl víz
2 ek cukrozatlan kakaópor
3 dkg mandulaliszt
2 dkg mandulapehely
1 ek citromlé
30 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)

A gyümölcsréteghez

30 dkg sárgabarack (tisztítva)
30 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)
1 ek útifű maghéj (psyllium husk)
1 ek citromlé
2 ek rózsavíz

A habhoz

10 dkg kesudió
3 ek víz (vagy rizstej)
0.5 db vanília
20 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)

A torta aljára

4 ek kókuszreszelék

Elkészítés

A tésztához

Az aszalt barackot beáztatjuk a vízbe, és hagyjuk puhulni 2-3 órát, majd turmixgépben pürésítjük.
A friss barackot megtisztítjuk, kimagozzuk, és turmixgépben pürésítjük.
A pürésített aszalt barackkal elkeverjük a kakaóport, mandulát, majd az amaránthoz adjuk, és összedolgozzuk (olyan lesz, mint a kókuszgolyó massza), a masszát egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, amit előzőleg kókuszreszelékkel szórjunk be vastagon. Hűtőben kihűtjük.

A friss barackpürét ízesítjük a rózsavízzel, agave sziruppal, citromlével (ízlés szerint), majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat, és várunk 15 percet, amíg kocsonyásodik, szilárdul, ekkor az amarántos rétegre öntjük.
Hűtőben tovább dermesztjük. A kesuhabhoz a vizet, agave szirupot és a vanília kikapart belsejét elkeverjük a kesudióval, és turmixgépben pürésítjük, minél finomabbra, habosabbra.

Tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk, friss sárgabarack darabokkal díszítjük. Kicsit benedvesített, jó éles késsel szeleteljük. Ez a mennyiség egy 18 cm kapcsos tortaformához elég. Bármilyen gyümölccsel készíthető.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!