Menü

Hogyan készüljünk tanévkezdésre kisgyermekkel?

Mit tehet a szülő, hogy oldja félelmeiket, és megkönnyítse az iskolakezdés nehézségeit?

Lefekvés időben!

A nyári lazulás után fontos, hogy át kell állítani a biológiai órákat a szeptemberi időszámításra. Vagyis már iskolakezdés előtt fektesd le az eddiginél korábban a gyereket, és az sem árt, ha te sem virrasztasz éjfélig. Ha a szervezeteteknek van ideje – legalább néhány napja – átállni, akkor kipihentebbek lesztek, és koncentrálni is jobban tudtok majd.

Érdemes a gyerekeket bevonva, együtt készülni, hangolódni az iskolára. Közösen beborítani a könyveket, kihegyezni a ceruzákat, rendet rakni az íróasztalon, akár tenni egy sétát az iskola felé. Ez a közös tevékenység alkalmas idő lehet arra, hogy beszélgessünk, ki mit vár a tanévben, van-e valami amitől egy kicsit tart, melyik könyv tűnik a legérdekesebbnek, hogyan is képzelitek a következő hónapokat.

A beszélgetés ereje

A szervezettség és a szabályok mellett az is rendkívül fontos, hogy tudd, hogy mi zajlik a gyerekedben. Vagyis beszélgessetek mindennap, és ha megkérdezed, milyen napja volt, ne elégedj meg az egyszavas válaszokkal. Csak így biztosíthatod számára, hogy kiegyensúlyozott diák és később teljesítménykényszertől mentes felnőtt legyen.

Az üvöltözés nem megoldás. Egy gyermek esetén nagyon fontos, hogy türelmesnek kell lenni. Nem szabad leharapni a fejét egy fekete pont miatt. Ha sokadjára sem tudsz valamit elmagyarázni, akkor érdemes lehet játékos példákkal elmagyarázni a dolgokat.

Szülőként is bele kell jönni a dolgokba. Meg kell osztani egymás között a feladatokat. Tanuljatok felváltva a gyerekkel. Beszéljétek meg azt is, hogy mikor ki viszi iskolába.

Fontos a betegségek elkerülése

A bölcsőde-, óvoda- és iskola a betegségek melegágya, éppen ezért nem árt ha megtanítjuk gyermekünknek (ha még nem tudná), hogy mindig a szájunk elé tesszük a kezünket tüsszentésnél. Tudatosítanunk kell a gyerekekben azt is, hogy nem csak anya- és apa leszidása miatt kell étkezés előtt alaposan kezet mosni. Hogy hogyan kell jól kezet mosni, azt egy könnyű mozdulatsorral meg lehet egy gyermeknek tanítani. A rendszeres kézmosásra pedig mindig figyelmeztetni és ösztönözni kell.

Itt is meg lehet állapítani, hogy nincs két egyforma gyermek, és nincs két egyforma család, sőt egyforma iskolák sincsenek. Érdemes az ötleteket, terveket személyre szabni, kibővíteni vagy átalakítani, úgy, hogy a készülődés mindenkinek a lehető legjobban teljen.

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.