Menü

Mikor és milyen protein szeletet fogyasszunk?

A protein szeletek egyre népszerűbbek, de sokan nem tudják, mikor érdemes megenni ezeket a finomságokat: edzés előtt? Edzés után? De, ami a legfontosabb mit kell tartalmaznia egy jó fehérje szeletnek.

Manapság már nem csak a konditeremben, hanem a legtöbb üzlet polcain is találkozhatunk velük. Ráadásul rengeteg féle van belőlük, ám érdemes ezeknek a csomagolását is alaposan megvizsgálni mielőtt úgy döntünk, hogy megvesszük.

De ne csak a csoki elejét nézzük, mert olykor becsapós lehet, szépen fordítsuk meg és nézzük meg mit is tartalmaz.

Először is, legyen benne elég fehérje, ez származhat szója- vagy tejsavó fehérjéből. Amit mindenképp meg kell vizsgálni, hogy mennyi cukrot tartalmaz, hiszen ha tele van cukorral, akkor nem sokkal lesz hasznosabb számunkra, mint egy sima csokoládé. Nézd meg azt is, mennyi zsírt tartalmaz egy szelet, ugyan is ez sem mindegy. A telített zsírokat lehetőleg kerülni kell.

Nem elhanyagolható a szeletek rosttartalma sem, a rost ugyanis diétában is a barátod, csillapítja az éhségérzetet, és még az emésztést is segíti többek között. Az, hogy egy protein szelet milyen jó, függ attól is, mikor tervezed megenni. Edzés után például olyan proteines csoki kell, amiben van cukor, vagy egyéb gyors felszívódású szénhidrát, mert ez fogja visszatölteni a kiürült glikogén- és energiaraktáraidat.

Ha viszont nem edzés után, hanem lefekvés előtt fogyasztanál el egyet a nassolási vágyad csillapítására, válasz egy nulla cukrot tartalmazó szeletet. Most már tudjuk, mire kell odafigyelni a kiválasztáskor. Nézzük meg azt is mire (és mikor) jók a protein szeletek.

Az egyik megoldást már tudod: egy protein szelet jó barátod lehet edzés után, hiszen ilyenkor az izmaidnak gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szüksége.
Az edzés előtti fogyasztást is érdemes megfontolni. Gyors felszívódású szénhidrátot edzés előtt TILOS fogyasztani. Viszont ha edzés közben leesik a vércukrod, és elkezdesz szédülni, akkor is életmentő lehet egy ilyen csoki.

A másik tökéletes időpont minden olyan élethelyzet, amikor nincs időd vagy lehetőséged megállni és nyugodtan leülni, enni. Hiszen ezeket ilyenkor gyorsan elővesszük a táskánkból és elfogyasztjuk. Nem kell hozzá evőeszköz, se melegítést se hűtést nem igényel így bármikor a segítségünkre lehet. Enyhítheted a nassolás utáni vágyadat, és ha jól választasz még a diétába is belefér, az édesszájúak nagy örömére.

A protein szelet tehát egy nagyszerű találmány, nagyjából bármikor meg lehet enni, de ugyanúgy, mint a legtöbb táplálék kiegészítőt, ezeket is okosan kell megválasztani, és mértékletesen fogyasztani.

Szerző: Udvari Fanni

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.