Menü

Természetes módszerek szemhéjgyulladás ellen

A szempillák szőrtüszőkből nőnek ki, és ezek mellett faggyúmirigyek is találhatóak a szemhéjunkon. Időnként ezek a szőrtüszők, illetve mirigyek eltömődhetnek és begyulladhatnak.

A gyulladásnak számos oka lehet, például bakteriális vagy vírusos fertőzés, dermatitis, rosacea, sőt parazita vagy éppen allergiás reakció is.

A meleg borogatás is nagyon jó hatású lehet, egyrészt, mert enyhíti a viszketést, másrészt, mert segít fellazítani a szemhéjra, illetve szempillákra tapadt váladékot és faggyút. A meleg vizes borogatás emellett a vérkeringést is javítja, ez pedig meggyorsíthatja a gyógyulást. Egy tiszta, puha, kisebb méretű törülközőt vagy textilpelenkát mártsunk kellemesen meleg vízbe, alaposan csavarjuk ki, majd helyezzük a csukott szemünkre néhány percre. Ha kihűlt, mártsuk újra a vízbe a törlőkendőt! 4-5 alkalommal is megismételhetjük, naponta többször is. Amennyiben mindkét szem érintett, külön-külön törlőt használjunk rájuk.

A kókuszolajban található gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyógyító vegyületek gyorsítják a szemhéj regenerációját, enyhítik a kellemetlen tüneteket és a viszketést is. Egy kevés kókuszolajat óvatosan melegítsünk fel kellemes hőmérsékletűre, mártsunk bele egy tiszta vattapamacsot, enyhén nyomkodjuk ki, majd helyezzük az érintett szemhéjra. Hagyjuk hatni 15 percig, majd öblítsük ki a szemünket langyos vízzel.

Az aloe verának szintén gyulladáscsökkentő és gyógyító hatása van, emellett pedig segíti a szemhéj hidratáltságának megőrzését. Ez azért lehet fontos, mert a kiszáradás megelőzésével megakadályozhatjuk a száraz váladék képződését, és a bőr pikkelyessé válását.

A fekete és a zöld tea filterét egyaránt használhatjuk a duzzadt és irritált szemek nyugtatására. A teafilter a tea irritációt gátló hatóanyagainak segítségével csökkenti a duzzanatot, a gyulladást és a szem pirosságát. Pár percig áztassuk forró vízbe a filtereket, majd vegyük ki őket, és hagyjuk, hogy kicsit hűljenek. Feküdjünk le, és még melegen és nedvesen helyezzük a teafiltereket a szemünkre, majd takarjuk le őket egy kendővel. Rövid időn belül csökkenni fog a szem puffadtsága.

A burgonyában lévő keményítő gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a szempuffadás kezelésében. Hámozzunk, mossunk és szárítsunk meg egy közepes méretű burgonyát. Reszeljük le, tegyük egy tiszta konyharuhába, és pár percre tegyük a szemhéjakra. Ismételjük addig, amíg nem csökken a duzzanat. Ez a gyógymód a fejfájást is gyógyítja.

Ha legközelebbi duzzadt szemekkel ébred, próbálja ki otthon ezeket a gyógymódokat! Ha azonban egyértelmű ok nélkül dagadnak meg a szemhéjai, és fájdalmat vagy homályos látást is tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.