Menü

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.

Ha valaki nem szokta rendszeresen enni a most következő élelmiszereket, akkor ezentúl így kell tennie. Először megmutatjuk, miért fontosak, majd számos egyszerű recepten és ötleten keresztül be is mutatjuk, hogyan építhetőek be a mindennapi étkezésbe.

1. A zab mindenek fölött

Mint már láttuk, a zab egy rendkívüli élelmiszer, amely segít a vércukorszint egyenletesen tartásában. Fogyasztható zab-pehelyként (hidegen), vagy áztatva és megfőzve zabkásaként. Ízletes zabpalacsinta is készíthető belőle. A zablepény a legjobb „kenyérféle”, például rántotta vagy főtt tojás mellé, vagy napközben uzsonnára magas fehérjetartalmú krémmel, mondjuk humusszal.

Manapság lehet kapni zabos süteményeket (ezek sokkal jobbak a chipsnél) és zablepényt is, de ellenőrizni kell a csomagoláson a glikémiás indexet és a glikémiás terhelés értékét. A Nairn’s márka különös figyelmet fordít a glikémiás terhelésre.

A legjobbak azok a zabos ételek, amelyekben sok a béta-glükán nevű vízben oldódó rost. Ez megtalálható a zabkorpában, a szem durvább külső rétegében. Jobb tehát „hántolatlan” zabkenyeret választani „hántolt” helyett. A reggeli glikémiás terhelését tovább csökkenthetjük egy kanálnyi zabkorpával. Ez az egyszerű dolog óriásit változtat az étel glikémiás terhelésén. Mivel a zabkorpa sok nedvességet bír magába szívni, ha gabonapehelyhez adjuk, néhány percig hagyjuk állni, mielőtt nekilátnánk, és több folyadékkal tálaljuk, mint egyébként.

2. Búza helyett együnk rozst vagy árpát!

A glikémiás terhelés szempontjából a teljes kiőrlésű rozs is kiváló. Egy vizsgálat során a rozskorpa jobban csökkentette a glikémiás terhelést, mint a zabkorpa. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a teljes kiőrlésű rozskenyér mérsékelt mennyiségben jó választás lehet reggelire vagy uzsonnára fehérjedús ételek mellé. A legjobbak azonban a lassan sütött skandináv típusú kenyerek, a fekete pumpernickel kenyér, a sonnenbrot vagy a volkenbrot. Tartsuk viszont észben, hogy némelyikben búza is van, a legjobb tehát búzamenteset választani (a bevásárlóközpontokban sokfelé kaphatóak).

A cukorbetegek aránya a Magyarok között 77%-kal nőtt az elmúlt 15 évben, mely az elhízás és a mozgásszegény életmód hibája.

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontos ahhoz, hogy stabilan tarthassa a vércukorszintjét, de vannak más dolgok is amiket tehetünk. A stabil vércukorszint fenntartásához elengedhetetlen a vércukorszint hirtelen megemelkedésének elkerülése, mely a magas szénhidrát tartalmú mennyiségű szénhidrát-tartalmú egészségtelen élelmiszerek túlzott fogyasztása során figyelhető meg.

Ennek okán, tartani kell a három főétkezést, mely sok lassan felszabaduló szénhidrát tartalmú ételt (mint például a dió, hal, csirke, tojás, illetve teljes kiőrlésű ételek), továbbá gyümölcsöt és zöldséget is tartalmazzon.

Szerző: Udvari Fanni

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.