Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!
- Dátum: 2021.06.14., 07:23
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukormentes, egészség, fogyasztás, főétkezés, szénhidrát, szervezet, test, vércukorszint
Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.
Ha valaki nem szokta rendszeresen enni a most következő élelmiszereket, akkor ezentúl így kell tennie. Először megmutatjuk, miért fontosak, majd számos egyszerű recepten és ötleten keresztül be is mutatjuk, hogyan építhetőek be a mindennapi étkezésbe.
1. A zab mindenek fölött
Mint már láttuk, a zab egy rendkívüli élelmiszer, amely segít a vércukorszint egyenletesen tartásában. Fogyasztható zab-pehelyként (hidegen), vagy áztatva és megfőzve zabkásaként. Ízletes zabpalacsinta is készíthető belőle. A zablepény a legjobb „kenyérféle”, például rántotta vagy főtt tojás mellé, vagy napközben uzsonnára magas fehérjetartalmú krémmel, mondjuk humusszal.
Manapság lehet kapni zabos süteményeket (ezek sokkal jobbak a chipsnél) és zablepényt is, de ellenőrizni kell a csomagoláson a glikémiás indexet és a glikémiás terhelés értékét. A Nairn’s márka különös figyelmet fordít a glikémiás terhelésre.
A legjobbak azok a zabos ételek, amelyekben sok a béta-glükán nevű vízben oldódó rost. Ez megtalálható a zabkorpában, a szem durvább külső rétegében. Jobb tehát „hántolatlan” zabkenyeret választani „hántolt” helyett. A reggeli glikémiás terhelését tovább csökkenthetjük egy kanálnyi zabkorpával. Ez az egyszerű dolog óriásit változtat az étel glikémiás terhelésén. Mivel a zabkorpa sok nedvességet bír magába szívni, ha gabonapehelyhez adjuk, néhány percig hagyjuk állni, mielőtt nekilátnánk, és több folyadékkal tálaljuk, mint egyébként.
2. Búza helyett együnk rozst vagy árpát!
A glikémiás terhelés szempontjából a teljes kiőrlésű rozs is kiváló. Egy vizsgálat során a rozskorpa jobban csökkentette a glikémiás terhelést, mint a zabkorpa. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a teljes kiőrlésű rozskenyér mérsékelt mennyiségben jó választás lehet reggelire vagy uzsonnára fehérjedús ételek mellé. A legjobbak azonban a lassan sütött skandináv típusú kenyerek, a fekete pumpernickel kenyér, a sonnenbrot vagy a volkenbrot. Tartsuk viszont észben, hogy némelyikben búza is van, a legjobb tehát búzamenteset választani (a bevásárlóközpontokban sokfelé kaphatóak).
A cukorbetegek aránya a Magyarok között 77%-kal nőtt az elmúlt 15 évben, mely az elhízás és a mozgásszegény életmód hibája.
Az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontos ahhoz, hogy stabilan tarthassa a vércukorszintjét, de vannak más dolgok is amiket tehetünk. A stabil vércukorszint fenntartásához elengedhetetlen a vércukorszint hirtelen megemelkedésének elkerülése, mely a magas szénhidrát tartalmú mennyiségű szénhidrát-tartalmú egészségtelen élelmiszerek túlzott fogyasztása során figyelhető meg.
Ennek okán, tartani kell a három főétkezést, mely sok lassan felszabaduló szénhidrát tartalmú ételt (mint például a dió, hal, csirke, tojás, illetve teljes kiőrlésű ételek), továbbá gyümölcsöt és zöldséget is tartalmazzon.
Szerző: Udvari Fanni
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.