Menü

Mi az alvási apnoe?

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli".

Az alvási apnoénak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk.

Az obstruktív alvási apnoe két-háromszor nagyobb gyakorisággal alakul ki idősebb felnőttekben és kétszer gyakoribb férfiakban, mint nőkben. Az alvási apnoe kezelése során egy olyan készülék alkalmazása válhat szükségessé, amely nyitva tartja a légutakat, de az is lehet, hogy az orr, a száj, illetve a torok területéről távolítanak el szövetet, megkönnyítve a levegő áramlását az éjszaka folyamán.

Az alvási apnoe tünetei

Az obstruktív és a centrális alvási apnoe tünetei átfedést mutatnak, ezáltal a diagnózis pontos felállítása nehéz lehet. Az obstruktív és a centrális alvási apnoe leggyakoribb tünetei az alábbiak.

Fokozott napközbeni fáradtság érzés, álmosság.

Hangos horkolás.

Az alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás.

Hirtelen légszomjra való felébredés.

Száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés.

Reggeli fejfájás.

Rossz alvás.

Az obstruktív alvási apnoéra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoéban.

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel orvosát, hogyha Önnél vagy partnerénél az alábbi tüneteket észleli!

Olyan hangosan horkol, hogy ez zavar másokat vagy Önt az alvásban.

Légszomj alakul ki, ami felkelti Önt álmából.

Időnként alvás közben szünetel a légzés.

Nappal fokozott aluszékonyság jelentkezik, ami munka, tévézés, vagy vezetés közbeni elalváshoz vezethet.

Sokan nem tartják a horkolást egy súlyos betegség lehetséges tünetének, illetve nem is mindenki horhol, akinek alvási apnoéja van. Mindenképpen szóljon azonban orvosának, ha Ön hangosan horkol, különösen, ha a horkolást szünetek szakítják meg! Alvási apnoéban háton fekve leghangosabb a horkolás, és csendesebb oldalra fordulva.

Beszéljen meg orvosával minden olyan alvással kapcsolatos problémát, ami állandó fáradtságot, álmosságot és ingerlékenységet eredményez! A fokozott napközbeni fáradtság érzést más megbetegedések, többek között alvászavarok (narcolepsia) is kiválthatják.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?