Receptek grillezéshez
- Dátum: 2021.05.02., 17:18
- Szabó Máté
- képek:pixabay.com
- délután, étel, evés, grill, grillezés, hús, nyár, recept, zöldség
Manapság grillezni bárhol és bármit lehet. A legjobb persze társaságban, akár barátokkal akár családdal, de igazából egyedül is lehet. A grillezés alapszabálya, hogy maga a sütés nem tűzön és magán a lángokon zajlik, hanem forró parázson. Nézzünk hát meg néhány receptet, amelyek tökéletesek a grillezéshez.
Fóliás vagy paraszt krumpli: Szinte minden grillezés alapja, az alufóliában sült burgonya. Az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen a krumplikat megmossuk, majd meghámozzuk. Adott esetben szalonnaszeletet tekerünk köré, és kétszer alufóliába csomagoljuk őket, majd a forró parázsba rakjuk.
Nyárson sült alma: Vannak akik idegenkednek tőle, de én kimondottan kedvelem a sült almát. Elkészítése ennek is egyszerű. A megmosott és leszárított almákat, héjastól rászúrjuk egy grillsütő nyársára, jól beolajozzuk, és forgatva grillezzük.
Ne légy pácban! - csak a húsok legyenek
Mézes-mustáros pác: A mustárt és a mézet krémes állagúra keverjük, valamint adunk hozzá egy kevés étolajat. Megsózzuk és megborsozzuk, majd ha szeretjük az olívaolajat és van is otthon, akkor azt is tehetünk rá. Ez a pác valójában úgy is hatékony, hogy csak 1-2 óráig áll benne a hús, de érdemesebb már előző nap este beletenni a kiklopfolt szeleteket, mert akkor jobban átveszi a pác ízét és finomabb is lesz.
Fokhagymás-mustáros-(tejfölös/joghurtos) pác: A fokhagymákat összeprséeljük. Az így kapott pürét pedig összekeverjük a mustárral, én szoktam bele egy kevés tejfölt is rakni, erre pedig mehet a bors, és némi zöldfűszer. Ez pedig már mehet is a húsra, ha szeretjük a fokhagymát, akkor magát a pácot lehet nagyon erőteljesre csinálni, hiszen a sütés és a köret úgy is vesz el az ízéből.
Grillezett csirkemell: Valójában a mérték csakis rajtunk áll. Hiszen, ha egy tíz fős társaság grillezik, akkor 3-4 kg csirkemell filé bőven elmegy. Ha éppen egyedül “lobbantottam lángra az erkélyt”, akkor akár 1 kg hús is elég lehet, és még marad belőle vacsorára vagy holnapra is.
Az elkészítés rendkívül egyszerű, hiszen a húsokat felszeleteljük, érdemes őket kikloffolni mert úgy könnyebben átsülnek. Majd a szeleteket bepácoljuk, és mikor forró a parázs, akkor mehetnek is a grillrácsra. Ha a hús megfelelően vékony, akkor 10 perc sütés bőven elegendő is. Ezek után pedig villával vagy valamilyen fogóval megnézzük, hogy átsült-e a közepe, és ha igen, akkor jöhet a következő adag.
Pulyka saslik: A hozzávalók részben rajtunk függnek. Hiszen, azt tűzünk a saslikra amit szeretnénk, az alapanyagok pedig nincsenek egymásra hatással és nem is függnek egymástól. A pulykahús mellé legtöbbször lilahagyma, gomba, szalonna és grillkolbász kerül. A hozzávalókat vagy pácban vagy fűszersóban megforgatjuk, majd felhúzkodjuk őket a saslikra. A saslik igazából készülhet fából, de akár fémből is. A már elkészített saslikot a tűz fölé tartjuk, és megközelítőleg 5-8 percig sütjük.
Végül pedig egy vegyes zöldséges tál: A hozzávalók itt is változtathatóak és elhagyhatóak. A tipikus hozzávalók a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, vörös és lilahagyma, fokhagyma és adott esetben olajbogyó. Fűszerként pedig jó lehet a kakukkfű, rozmaring, oregánó és só.
A hozzávalókat megmossuk, felszeleteljük, belerakjuk egy serpenyőbe vagy tepsibe, alufóliával letakarjuk és felrakjuk főni a grillrácsra. Ha nagyon puhán szeretjük, akkor megközelítőleg 25-30 percig hagyjuk fent, ha nem akarjuk annyira megfőzni akkor 15 perc után már le is vehetjük a rotyogó zöldségeket.
Meg kell említenem, hogy noha grillezni panelban is lehet, és jó néhány extrém megoldást láttunk már, de azért nem árt az elővigyázatosság. Hiszen a grillezés alapvetően kültéri tevékenység. Most már itt is a jobb idő, szóval aki szeretne és van ideje, az a következő hétvégén már grillezhet is. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szabó Máté
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.