Menü

Közeleg a május, a jó kis cseresznye szezon…

  • Dátum: 2021.04.27., 03:44
  • Liszli Kornélia
  • képek:pexels.com

Ki ne szeretné a finom, édes és ropogós cseresznyét? Pláne, ha ezt még finom süteményekkel is ötvözzük. Íme, két isteni cseresznyés süti recept így májusra, amit muszáj kipróbálni…

Cseresznyés túrófánk

Hozzávalók 20-30 darabhoz:

40 dkg túró

1 citrom reszelt héja

2 csomag vaníliás cukor

2 ek. cukor

csipet só

2 tojás

14 dkg liszt

1 csomag sütőpor

25 dkg magozott cseresznye

olaj a sütéshez

A sodóhoz:

4 ek. cukor

1 tasak vaníliás pudingpor

8 dl tej

A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét is. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.

Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve, hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.

Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a cseresznye is megsüljön, akkor ne keverjük bele a masszába, hanem sütés előtt nyomkodjuk a fánkok közepére.

Cseresznyés csokis parfé

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

10 dkg cukor

5 tojássárgája

4 dl tejszín

12 dkg (70%-os) étcsokoládé

25 dkg magozott cseresznye (+ néhány szem a díszítéshez)

tejszínhab és csokoládéforgács a díszítéshez

A cukrot és a tojássárgáját kevergetve gőz fölött csípősre főzzük, ami azt jelenti, hogy az ujjunkkal ellenőrizve forrónak érezzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen belőle rántotta! Ezután levesszük a gőzről, és gépi habverővel addig habosítjuk, míg teljesen kihűl. A tejszínt kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tojássárgájás habot. Az így elkészült krém egyharmadát félretesszük, a kétharmad részébe pedig belekeverjük a megolvasztott étcsokoládét.

Egy kenyér- vagy őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és az aljára kenjük a csokoládés krém egyharmadát. Erre rétegezzük a fehér rész felét, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket. A rétegezést így folytatjuk tovább, legvégül a csokis résszel lezárjuk, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Ha megfagyott, kiborítjuk egy tálcára, eltávolítjuk róla a fóliát, és tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, illetve cseresznyével díszítjük.

Jó étvágyat és jó sütést!

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.