Menü

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Az eper igen alkalmazkodó növény, hazánkban nagyjából mindenhol termeszthető. Vigyázni kell a tavaszi fagyokkal, mert kárt tehet a növényben és jóval kevesebb termést hozhat. Az eper évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek. A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Vízigényes növény, hazánkban plusz öntözés szükséges, hiszen az itthoni éves átlag csapadékmennyiség nem elégséges a számára.

Az epret érdemes júliusban telepíteni, de amúgy a frigó palánták nagy előnye, hogy márciustól augusztus közepéig bármikor elültethetőek. Ezek után 1-4 évig terem majd át kell ültetni. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Az eper folyamatosan érik, ezért két-három naponta szedni kell, kezdve az először megjelent termésekkel. A szedés során a kocsánnyal együtt kell leszedni. Legjobb szedés után frissen fogyasztani, ha pedig később tervezzük elfogyasztani, akkor tegyük hűtőbe.

Ennek az édes és finom gyümölcsnek jótékony hatásai is vannak: a piros gyümölcsök nagyrésze – így az eper is - tele van antioxidánsokkal, amik erősítik a szervezet ellenállóképességét. Az eper igen kalóriaszegény gyümölcs: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak nem kell lemondani az eperről.

Az eper meglepő módon védi a szív-és érrendszert! Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre. Ez azért fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel a stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól. Képes továbbá a koleszterinszint mérsékelésére is.

Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal, ezért az eper rendszeres fogyasztása alkalmas lehet a rákos daganatok megelőzésében. Kísérletek alapján az eperben jelenlévő ellágsav és ellagitannin képes a tumorképzés kockázatát csökkenteni. Ezeket úgy nevezi a tudomány, hogy fitonutriensek. A fitonutriensek azért találhatóak meg az eperben, mert ők segítik alkalmazkodni a gyümölcsöt a különböző környezeti hatások ellen.

Mindenkit buzdítok az otthoni epertermelésre, mert nincs is nagyobb boldogság annál, hogy a családdal együtt fogyaszthatják a saját munka örömét, a lédús epret.

Nagypál Anna

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét

Az otthon melege

Az ősz beköszöntével mindannyian érezzük, hogy valami megváltozik a levegőben. A nyár pezsgése lassan elcsendesedik, a nappalok rövidülnek, a reggelek hűvösebbé válnak, és a természet aranyló, vöröses színekbe öltözik. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy a külső világ zajától visszahúzódjunk, és megteremtsük a saját kis menedékünket: az otthon melegét.