Menü

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Az eper igen alkalmazkodó növény, hazánkban nagyjából mindenhol termeszthető. Vigyázni kell a tavaszi fagyokkal, mert kárt tehet a növényben és jóval kevesebb termést hozhat. Az eper évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek. A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Vízigényes növény, hazánkban plusz öntözés szükséges, hiszen az itthoni éves átlag csapadékmennyiség nem elégséges a számára.

Az epret érdemes júliusban telepíteni, de amúgy a frigó palánták nagy előnye, hogy márciustól augusztus közepéig bármikor elültethetőek. Ezek után 1-4 évig terem majd át kell ültetni. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Az eper folyamatosan érik, ezért két-három naponta szedni kell, kezdve az először megjelent termésekkel. A szedés során a kocsánnyal együtt kell leszedni. Legjobb szedés után frissen fogyasztani, ha pedig később tervezzük elfogyasztani, akkor tegyük hűtőbe.

Ennek az édes és finom gyümölcsnek jótékony hatásai is vannak: a piros gyümölcsök nagyrésze – így az eper is - tele van antioxidánsokkal, amik erősítik a szervezet ellenállóképességét. Az eper igen kalóriaszegény gyümölcs: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak nem kell lemondani az eperről.

Az eper meglepő módon védi a szív-és érrendszert! Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre. Ez azért fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel a stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól. Képes továbbá a koleszterinszint mérsékelésére is.

Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal, ezért az eper rendszeres fogyasztása alkalmas lehet a rákos daganatok megelőzésében. Kísérletek alapján az eperben jelenlévő ellágsav és ellagitannin képes a tumorképzés kockázatát csökkenteni. Ezeket úgy nevezi a tudomány, hogy fitonutriensek. A fitonutriensek azért találhatóak meg az eperben, mert ők segítik alkalmazkodni a gyümölcsöt a különböző környezeti hatások ellen.

Mindenkit buzdítok az otthoni epertermelésre, mert nincs is nagyobb boldogság annál, hogy a családdal együtt fogyaszthatják a saját munka örömét, a lédús epret.

Nagypál Anna

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.