Menü

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Az eper igen alkalmazkodó növény, hazánkban nagyjából mindenhol termeszthető. Vigyázni kell a tavaszi fagyokkal, mert kárt tehet a növényben és jóval kevesebb termést hozhat. Az eper évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek. A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Vízigényes növény, hazánkban plusz öntözés szükséges, hiszen az itthoni éves átlag csapadékmennyiség nem elégséges a számára.

Az epret érdemes júliusban telepíteni, de amúgy a frigó palánták nagy előnye, hogy márciustól augusztus közepéig bármikor elültethetőek. Ezek után 1-4 évig terem majd át kell ültetni. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Az eper folyamatosan érik, ezért két-három naponta szedni kell, kezdve az először megjelent termésekkel. A szedés során a kocsánnyal együtt kell leszedni. Legjobb szedés után frissen fogyasztani, ha pedig később tervezzük elfogyasztani, akkor tegyük hűtőbe.

Ennek az édes és finom gyümölcsnek jótékony hatásai is vannak: a piros gyümölcsök nagyrésze – így az eper is - tele van antioxidánsokkal, amik erősítik a szervezet ellenállóképességét. Az eper igen kalóriaszegény gyümölcs: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak nem kell lemondani az eperről.

Az eper meglepő módon védi a szív-és érrendszert! Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre. Ez azért fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel a stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól. Képes továbbá a koleszterinszint mérsékelésére is.

Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal, ezért az eper rendszeres fogyasztása alkalmas lehet a rákos daganatok megelőzésében. Kísérletek alapján az eperben jelenlévő ellágsav és ellagitannin képes a tumorképzés kockázatát csökkenteni. Ezeket úgy nevezi a tudomány, hogy fitonutriensek. A fitonutriensek azért találhatóak meg az eperben, mert ők segítik alkalmazkodni a gyümölcsöt a különböző környezeti hatások ellen.

Mindenkit buzdítok az otthoni epertermelésre, mert nincs is nagyobb boldogság annál, hogy a családdal együtt fogyaszthatják a saját munka örömét, a lédús epret.

Nagypál Anna

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.