Menü

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Az eper igen alkalmazkodó növény, hazánkban nagyjából mindenhol termeszthető. Vigyázni kell a tavaszi fagyokkal, mert kárt tehet a növényben és jóval kevesebb termést hozhat. Az eper évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek. A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Vízigényes növény, hazánkban plusz öntözés szükséges, hiszen az itthoni éves átlag csapadékmennyiség nem elégséges a számára.

Az epret érdemes júliusban telepíteni, de amúgy a frigó palánták nagy előnye, hogy márciustól augusztus közepéig bármikor elültethetőek. Ezek után 1-4 évig terem majd át kell ültetni. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Az eper folyamatosan érik, ezért két-három naponta szedni kell, kezdve az először megjelent termésekkel. A szedés során a kocsánnyal együtt kell leszedni. Legjobb szedés után frissen fogyasztani, ha pedig később tervezzük elfogyasztani, akkor tegyük hűtőbe.

Ennek az édes és finom gyümölcsnek jótékony hatásai is vannak: a piros gyümölcsök nagyrésze – így az eper is - tele van antioxidánsokkal, amik erősítik a szervezet ellenállóképességét. Az eper igen kalóriaszegény gyümölcs: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak nem kell lemondani az eperről.

Az eper meglepő módon védi a szív-és érrendszert! Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre. Ez azért fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel a stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól. Képes továbbá a koleszterinszint mérsékelésére is.

Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal, ezért az eper rendszeres fogyasztása alkalmas lehet a rákos daganatok megelőzésében. Kísérletek alapján az eperben jelenlévő ellágsav és ellagitannin képes a tumorképzés kockázatát csökkenteni. Ezeket úgy nevezi a tudomány, hogy fitonutriensek. A fitonutriensek azért találhatóak meg az eperben, mert ők segítik alkalmazkodni a gyümölcsöt a különböző környezeti hatások ellen.

Mindenkit buzdítok az otthoni epertermelésre, mert nincs is nagyobb boldogság annál, hogy a családdal együtt fogyaszthatják a saját munka örömét, a lédús epret.

Nagypál Anna

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.