Menü

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai az állati eredetű táplálékok közül a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE. Bizonyos esetekben szükség van a fokozottabb A-vitamin bevitelre, ide tartozik a terhesség és a szoptatás, ebben az időszakban a javasolt napi bevitel 8000 NE. Átlagos felnőtt esetében kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre.

A fejlett országokban átlagosan a felnőtt lakosság 30-50 százaléka fogyaszt mesterségesen előállított multivitamin készítményeket és egyéb vitamintartalmú táplálék kiegészítőket. A természetes forrásból származó vitaminok biohasznosulása jobb, mint a mesterséges formáké, de a mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele - kifejezetten a zsírban oldódóké - egyaránt káros a szervezet számára.

Az A-vitamin túlzott bevitele akut és krónikus tünetekben egyaránt megnyilvánul.
Az akut tünetek elég változatosak lehetnek, hányinger, hányás, idegesség, idegrendszeri eltérések, hasi fájdalom, látászavar, fejfájás, izomgyengeség, étvágytalanság jelentkezhet. Akut mérgezés esetében az egyszeri A-vitamin fogyasztás eléri a testtömeg kg-onként bevitt 25000 NE-t, ez rendkívül ritkán fordul elő.

Krónikus túladagolás esetén a legjellemzőbb tünetek az étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, berepedezése, fejfájás, általános gyengeség, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr. Súlyos formákban májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek. Természetesen a felsorolt tünetek nem alakulnak ki törvényszerűen minden esetben, többféle kombinációban jelentkezhetnek. Ha a napi A-vitamin fogyasztás tartósan eléri a 25000 NE-t, a krónikus mérgezés tüneteivel kell számolni.

A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A sok vitamin, jó egészség elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel. A vitamintabletták sok szempontból olyannak számítanak, mint legtöbb gyógyszer, fogyasztásukat vitassa meg kezelőorvosával.

Ha fogyasztásuk mellett bármilyen tünet jelentkezik, a vitamin készítmény fajtájáról, a napi dózisról és az időtartamról, hogy mióta szedi, feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Szerző: Udvari Fanni

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.