Menü

Mire jó a szalicilsav?

1828-ban Johann Buchner müncheni gyógyszerész nevezte el az általa fűzfakéregből izolált anyagot szalicilnek a fa latin (Salix) neve után. Sikerült hozzájutnia a szalicilhez Pierre-Henri Leroux-nak, aki a réti legyezőfűvel (Spirea ulmaria) kísérletezett – innen ered a szalicilsav másik neve a spirsav. A szalicilsav gazdaságos ipari szintézisét Hermann Kolbe érte el 1874-ben. A szalicilsav jótékony hatásait régóta ismerték az elődök, mert tudták, hogy a fűzfakéreg lázcsillapító hatású, csak akkor még nem tudták, hogy a láz csillapítását pontosan milyen anyag is okozza. A szalicilsav a kúszó fajdbogyó illó olajában is megtalálható metil-szalicilát formájában; ebből 1844-ben állították elő a szalicilsavat. Az előbbiek alapján tehát növényekben megtalálható a szalicilsav, de miért szükséges a növényeknek? A szalicilsav egy fitohormon. A fitohormon fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, a fotoszintézisben és a növényi légzésben.

Egy kis kémiai felelevenítés után térjünk rá arra, hogy mi is a szalicilsav gyakorlati haszna? Ez egy joker összetevő, széleskörű felhasználásnak örvend. Talán egyik legnépszerűbb gyógyszer az aspirin, ami a szalicilsav „testvére”, az acetilszalicilsav. A gyulladáscsökkentő hatása mellett láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Mivel a szalicilsav gyorsítja a felső hámréteg hámlását, ezért kifejezetten jó aknés, mitesszeres bőrre. a szépségipar csak 0,5-2%-os koncentrációban használja, ezért „csípő vagy maró” hatás nem érzékelhető, de mindenképpen ép bőrön kell alkalmazni. Másképp BHA-ként lehet ismerős a hétköznapi felhasználónak. A BHA alkalmas az elhalt hámsejteket eltávolítani, segít az eltömődött pórusok miatti bőrhibákon, és serkenti a bőr kollagéntermelését is. A szalicilsav és a BHA-k zsírban oldódnak (ezért célszerű mitesszer ellen alkalmazni). PH-értéke 3 és 4 közötti érték, ebben a pH-értékben figyelhető meg legjobban a hámlasztó hatás. Sokan úgy hiszik, pedig nem igaz, hogy a szalicilsav is érzékennyé teszi a bőrt a Nappal szemben. Mindenesetre, ha valakinek kiépített rutinja van, az tudja, hogy mennyire fontos a fényvédelem.

Ahogy fentebb említettem, mivel hámlasztó hatású, ezért a faggyúmirigyek nem tömődnek el a szalicilsav alkalmazása során. Emiatt gyakori összetevője a korpásodás elleni samponoknak, balzsamoknak. Ha zsíros korpásodással küzdesz, keress olyan sampont, ami tartalmazza a szalicilsavat! Hámlasztó zoknik, bőrkeményedés elleni szerek szintén gyakori összetevője, de még alkalmazzák szemölcs és tyúkszem eltávolítására is.

Ami meglepő, hogy némely háztartásban élelmiszerek tartósítására is használták, viszont a szalicilsav nagy mennyiségben igen mérgező. Csak hideg élelmiszereknél alkalmazták, mert meleg hatására mérgező fenollá bomlik. Nem kell megijedni, az élelmiszeripar szerencsére nem alkalmazza a szalicilsavat, mint tartósítószert.

A fenti jótékony hatások persze függnek attól, hogy milyen mértékben található meg a szalicilsav egy-egy termékben. Lemosókban kisebb mértékben, hámlasztókban pedig nagyobb mértékben találkozhatunk ezzel a hatóanyaggal. Ha ismerkednél a szalicilsav hatásaival, akkor mindenképpen keress minőségi termékeket! Kémiai hámlasztás előtt kutass a tudatos arcápolás témájában, vagy keress fel egy bőrgyógyászt!

Nagypál Anna

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.