Mi mindenre jó a kókusz?
- Dátum: 2021.03.12., 20:15
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- allergiás betegségek kezelése, antibakteriális, antioxidáns, bőrápolás, gombaölő, immunrendszer védelme, vásárlás
A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. Rostban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, foszfort és vasat is. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő.
A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50 százaléka laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható. Éppen ezért felbecsülhetetlen az immunrendszer védelmében, és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kiváló hatása van a haj- és bőrápolásban, az asztma, a rák, valamint az allergiás betegségek kezelésében és megelőzésben.
A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg, sőt nem emeli a koleszterin-szintet sem.
A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt préselnek. A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást, nem képez a sejteket károsító szabadgyököket.
A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet.
Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.
Hogyan vásároljunk kókuszt?
Figyeljünk arra, hogy a héj és a szemek teljesen épek legyenek. Emellett friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót. Szobahőmérsékleten hetekig tárolható. Akkor a legjobb, ha van benne még egy kis kókuszvíz, ami frissen tartja a gyümölcshúst. A túl sok kókuszvíz az éretlen kókuszdió ismérve.
Liszli Kornélia
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.