Menü

Isteni ételek rizsből

A rizs minden háztartásban megtalálható, egészséges és tartós élelmiszer, de legtöbben csak köretnek készítik el. Ebben a cikkben most három isteni rizsből készült ételt olvashatsz, és készíthetsz el.

Elsőként jöjjön egy könnyen elkészíthető, de nagyon finom és krémes egytálétel:

Csirkemáj rizottó

Hozzávalók

35dkg rizottó rizs

50dkg csirkemáj

1tk kacsazsír

1.5l alaplé

1db salotta hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg vaj

1.5 dl fehérbor

ísz só

ísz bors

Elkészítés

A csirkemájat kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron megpirítjuk.

Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.

Közben a rizst egy lábasban egy kávéskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort, és megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével és hozzádobjuk a vajat.

Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanál alaplevünk, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg. Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

A következő is egy főétel, ez is viszonylag könnyen elkészíthető, mindenképp megéri kipróbálni:

Arancini, az olasz rizsgolyó

Hozzávalók

2 ek olívaolaj

2 ek vaj

1 db vöröshagyma

1 bögre füstölt sonka

2 bögre rizs

2 dl fehérbor

1l húsleves alaplé

1 bögre borsó

0.5 csok petrezselyem

1 bögre parmezán

1 csom mozzarella

1 bögre liszt

3db tojás

1bögre zsemlemorzsa

olaj (a sütéshez)

Elkészítés

Egy közepes fazék aljára olívaolajat csorgatunk, amibe beletesszük a két evőkanál vajat. Mindezt addig hevítjük időnként kavargatva, míg lágy és aranybarna nem lesz. (4-5 perc) Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, a sonkát, a rizst, aztán további két percig, laza keverő mozdulatok mellett tovább pirítjuk. Erre azért van szükség, hogy a rizsszemekre rátapadjon az olaj.

Hozzáadjuk a fehérbort, aztán addig főzzük, amíg majdhogynem el nem párolog. Ez nagyjából 2 percet jelent. Ha ezzel megvagyunk, lassan, kicsi adagokban hozzáadjuk a húsleves alaplevet is. Ezután addig főzzük, míg a rizs fel nem szívja a folyadékot.

15- 20 perc elteltével beleöntjük a zöldborsót, kicsit elkeverünk, majd további 2 percig főzzük. Ha ezen túl vagyunk, a fazék tartalmát kikanalazzuk egy tálba, aztán az egészet megszórjuk a parmezánnal és a petrezselyemmel. Dolgozzuk össze az így kapott masszát.

Előkészítjük a terepet a panírozáshoz. Ha a rizses-sajtos massza kihült, akkor nedves kézzel, kicsi golyókat formázunk belőle, melyek közepébe egy kocka mozzarellát rejtünk. Az így kapott golyszlikat először megforgatjuk a lisztben, aztán tojásban, majd zsemlemorzsában, végül pedig bő, forró olajban kisütjük őket. Egy papírtörlőre téve felitatjuk a fölösleges olajat, és már tálalhatjuk is.

A végére pedig jöjjön a desszert…

Áfonyás-tejberizses szelet

Hozzávalók

A piskótához:

3 db tojás

6 dkg cukor

fél csomag sütőpor

7,5 dkg liszt

Az áfonyás pudinghoz:

20 dkg áfonya

10 dkg barna nádcukor

1/2 db citrom leve

1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:

1 ek cukor

2,5 dl tej

7 dkg hosszúszemű rizs

1 csomag vaníliáscukor

2,5 dl 30 %-os tejszín vagy cukrászhab

1 tk zselatin

1 db lime reszelt héja

10 dkg olvasztott fehér csokoládé

A diszítéshez:

áfonya

2 dl 35%-os tejszínhab

1 csomag habfixáló

Elkészítés

Az áfonyás-berizses szelet piskótájához összekeverjük a tojásokat a cukorral, a sütőporral és a liszttel. A masszát 20 x 30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük, és a cukorral együtt addig főzzük, amíg megolvad a cukor. Ezután összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, majd még melegen rákenjük a piskótalapra, és a hűtőben kihűtjük.

A töltelékhez elkeverjük a cukrot a jel, majd mikróban lefedve 350 watton addig melegítjük, míg puha nem lesz (kb. 30 perc). Ezután kihűtjük.

A vaníliás cukorral felvert tejszínhabot felverjük a habfixálóval, és a rizshez adagoljuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és jól kikeverjük. A zselatint felmelegítjük, és azt is hozzáadjuk. A krémet egyenletesen elkenjük az áfonyás rétegen, és a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal és áfonyaszemekkel díszítjük.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?