Isteni ételek rizsből
- Dátum: 2021.03.11., 00:20
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- desszert, egytálétel, rizottó, rizsgolyó
A rizs minden háztartásban megtalálható, egészséges és tartós élelmiszer, de legtöbben csak köretnek készítik el. Ebben a cikkben most három isteni rizsből készült ételt olvashatsz, és készíthetsz el.
Elsőként jöjjön egy könnyen elkészíthető, de nagyon finom és krémes egytálétel:
Csirkemáj rizottó

Hozzávalók
35dkg rizottó rizs
50dkg csirkemáj
1tk kacsazsír
1.5l alaplé
1db salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1.5 dl fehérbor
ísz só
ísz bors
Elkészítés
A csirkemájat kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron megpirítjuk.
Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.
Közben a rizst egy lábasban egy kávéskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort, és megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével és hozzádobjuk a vajat.
Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanál alaplevünk, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg. Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
A következő is egy főétel, ez is viszonylag könnyen elkészíthető, mindenképp megéri kipróbálni:
Arancini, az olasz rizsgolyó

Hozzávalók
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
1 db vöröshagyma
1 bögre füstölt sonka
2 bögre rizs
2 dl fehérbor
1l húsleves alaplé
1 bögre borsó
0.5 csok petrezselyem
1 bögre parmezán
1 csom mozzarella
1 bögre liszt
3db tojás
1bögre zsemlemorzsa
olaj (a sütéshez)
Elkészítés
Egy közepes fazék aljára olívaolajat csorgatunk, amibe beletesszük a két evőkanál vajat. Mindezt addig hevítjük időnként kavargatva, míg lágy és aranybarna nem lesz. (4-5 perc) Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, a sonkát, a rizst, aztán további két percig, laza keverő mozdulatok mellett tovább pirítjuk. Erre azért van szükség, hogy a rizsszemekre rátapadjon az olaj.
Hozzáadjuk a fehérbort, aztán addig főzzük, amíg majdhogynem el nem párolog. Ez nagyjából 2 percet jelent. Ha ezzel megvagyunk, lassan, kicsi adagokban hozzáadjuk a húsleves alaplevet is. Ezután addig főzzük, míg a rizs fel nem szívja a folyadékot.
15- 20 perc elteltével beleöntjük a zöldborsót, kicsit elkeverünk, majd további 2 percig főzzük. Ha ezen túl vagyunk, a fazék tartalmát kikanalazzuk egy tálba, aztán az egészet megszórjuk a parmezánnal és a petrezselyemmel. Dolgozzuk össze az így kapott masszát.
Előkészítjük a terepet a panírozáshoz. Ha a rizses-sajtos massza kihült, akkor nedves kézzel, kicsi golyókat formázunk belőle, melyek közepébe egy kocka mozzarellát rejtünk. Az így kapott golyszlikat először megforgatjuk a lisztben, aztán tojásban, majd zsemlemorzsában, végül pedig bő, forró olajban kisütjük őket. Egy papírtörlőre téve felitatjuk a fölösleges olajat, és már tálalhatjuk is.
A végére pedig jöjjön a desszert…
Áfonyás-tejberizses szelet

Hozzávalók
A piskótához:
3 db tojás
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
7,5 dkg liszt
Az áfonyás pudinghoz:
20 dkg áfonya
10 dkg barna nádcukor
1/2 db citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor
A töltelékhez:
1 ek cukor
2,5 dl tej
7 dkg hosszúszemű rizs
1 csomag vaníliáscukor
2,5 dl 30 %-os tejszín vagy cukrászhab
1 tk zselatin
1 db lime reszelt héja
10 dkg olvasztott fehér csokoládé
A diszítéshez:
áfonya
2 dl 35%-os tejszínhab
1 csomag habfixáló
Elkészítés
Az áfonyás-berizses szelet piskótájához összekeverjük a tojásokat a cukorral, a sütőporral és a liszttel. A masszát 20 x 30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük, és a cukorral együtt addig főzzük, amíg megolvad a cukor. Ezután összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, majd még melegen rákenjük a piskótalapra, és a hűtőben kihűtjük.
A töltelékhez elkeverjük a cukrot a jel, majd mikróban lefedve 350 watton addig melegítjük, míg puha nem lesz (kb. 30 perc). Ezután kihűtjük.
A vaníliás cukorral felvert tejszínhabot felverjük a habfixálóval, és a rizshez adagoljuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és jól kikeverjük. A zselatint felmelegítjük, és azt is hozzáadjuk. A krémet egyenletesen elkenjük az áfonyás rétegen, és a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal és áfonyaszemekkel díszítjük.
Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.