Édesburgonya – avagy az egészséges nasi
- Dátum: 2021.01.28., 16:17
- Liszli Kornélia
- antioxidánsok, édes sütemény, gazdag tápanyagforrás, immunrendszer egészsége, mikrotápanyagok, palacsinta
Egészségesen szeretnél táplálkozni, de a nasit sem veted meg? Akkor az édesburgonya neked lett kitalálva…
Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumók alakja hasonlít rá. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és ellenálló képességéhez.
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény és lepény is készülhet belőle. És nem utolsó sorban egészséges chipset is készíthetünk ebből a krumplinak kinéző zöldségből. Íme a recept:
Fűszeres édesburgonyachips
Hozzávalók
2 db édesburgonya (közepes méretű)
3 ek olívaolaj
2 csipet só (durva szemű tengeri)
1 kk fekete bors (frissen tört)
szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket a finom olaj és a fűszerek. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (úgy, hogy egymás mellett legyenek a batáták, ne egymáson) és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Félidőben megfordítjuk a krumplikat.) Azon melegében tálaljuk.
De akár palacsintát is készíthetünk az édesburgonyából:
Hozzávalók
1 db édesburgonya
4 db tojás
3 ek kókuszolaj
Elkészítés
Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre. Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Egészséges nassolást!
Liszli Kornélia
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.