Menü

Különleges hobbik 1. – kalligráfia

A különleges hobbik sorozatban olyan szokatlan hobbikat és elfoglaltságokat mutatok be, amiket kevesen űznek, esetleg a közönség számára ismeretlenek. Az első részben egy görög eredetű művészetről, a kalligráfiáról írok, ami olcsó és gyönyörű mesterség, ha kedvet kapsz, már neki is kezdhetsz!

A kalligráfia a (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. A zsinorírást, a művészi írást, vagy szépírást a kalligráfia foglalja magába. Az ókori görögök és rómaiakhoz kötődik, de a Biblia másolók, kódexíró szerzetesek is űzték a kalligráfia mesterségét, viszont a könyvnyomtatás után hanyatlásnak indult. Fontos része az ázsiai kultúrának is, a japánok és a kínaiak is többek között ecsettel festették jellemző betűiket selyemre, papiruszra vagy rizspapírra. A XIX. században viszont az Arts and Crafts movement újból visszahozta a köztudatba, és manapság is egyre többen ismerik meg a mesterséget.

Ma már azért is fontos ez a hobbi, mert a digitalizáció hatása miatt egyre kevésbé gyakori a papírra való írás. A gyerekeknél egyre jobban észrevehető, hogy romlik az íráskép és gyakori a diszgráfia. Ugyanakkor digitális kalligráfiát is lehet gyakorolni a digitális rajztáblának és táblagépnek köszönhetően. De az eredeti kalligráfia mégis az offline, valós térben történik.

Mi is kell a kalligráfiához? Elsősorban egy szépen fogó íróeszköz. A kalligráfusok használnak hagyományos mártogatós tollat vagy töltőtollat. Ezekhez vagy tinta kell, vagy patron (ami szintén tintát tartalmaz). A mártogatós tollnál meg kell várni, míg a tinta - amibe belemártottuk – lefolyik. A töltőtollba pedig elég betenni a patront és már írhatunk is. Tintából ma már sokféle szín kapható: feketétől kezdve a csillogósig bármi kapható. Ezek a tollak kétféle tollheggyel kaphatóak: vagy vágott végű a hegye, vagy ponthegye van. De olyan tollak is kaphatóak, amiknek a hegyét cserélni lehet, így többféleképpen írhatunk. Valamelyik hegy vastagon, valamelyik vékonyan fog. Ma már filcekkel is lehet kalligráfiát gyakorolni, ezeket a filceket papírboltokban vagy hipermarketekben is könnyű beszerezni.

Papírra is szükség van, de fontos tudni, hogy például a sima nyomtató papír elég vékony, és a tinta átüt rajta, de gyakorolni megfelelő. Viszont művészboltokban és papírboltokban különleges papírokat lehet vásárolni, amik igényesek, művésziek és a tinta sem üt át. A melegen préselt lapok és a pergament lapok a legtökéletesebb választások.

Nagypál Anna

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!