Rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk
- Dátum: 2020.12.20., 13:38
- Boros Tamás
- egészség, életmód, evés, gyümölcs, mindennapok, zöldség
Hiába tudják az emberek, hogy nagyon fontos lenne a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mégis kevésszer teszik ezt meg. A magyarok pedig még az európai átlag alatt is teljesítenek, erről ír többek közt a Citygreen nevű portál.
A 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne. A kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs és zöldség fogyasztást naponta, ezzel pedig az európai statisztikák végén kullogunk, még abban a tekintetben is, hogy hány magyar eszik legalább egyszer naponta zöldséget vagy gyümölcsöt.
Ahogy írják, zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84%-kal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50%-ot.
A gyümölcsfogyasztás tekintetében a 40%-ot értük el, ami persze jobb adat, de még mindig lehetne fejlődni ebben is.
Természetesen nemcsak ennek köszönhető ez az alacsony érték, vonják le a konzekvenciát. A megtermesztett, valamint, importált zöldségek és gyümölcsök tudnák fedezni a hazai igényeket, nem készlethiány okozza a problémát. Sokkal inkább az, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára is növekszik, csak az alma ára a duplájára nőtt az elmúlt egy évben.
A szükséges napi vitamin-, ásványi anyag és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis min. 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek 1/3 része gyümölcsből, 2/3 része pedig zöldségből kellene állnia. Azt már csak én teszem hozzá, hogy ezekben az időkben, amikor nem pusztán az influenza, hanem egy vírus is fenyeget minket, minél több zöldséget és gyümölcsöt kellene enni.
Nehéz ez hiszen az árak, amelyek nagyon fontosak a magyar vásárlóknak, főleg az alapvető élelmiszerek ára az egekben van részben(?) a gazdaság tavaszi leállásának a hatására. Azonban ezek az élelmiszerek rendkívül fontosak a C- és D-vitamin bevitele mellett, erősítik az immunrendszert. Így én azt javaslom, bármennyire is fáj a pénztárcának, vásároljunk belőlük minél többet. Most is és akkor is, amikor majd éppen nem lesz járvány. Én például, bevallom helytelenül, csak télen helyezek nagy hangsúlyt a vitamin gyógyszerekere, ám a gyümölcsökre egész évben. Meg kell találni a kedvenceinket és azokról nyugodtan kijelenthetjük, hogy még finomak is.
Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!
Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?
Fenntarthatósági témahét

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb témája, amely mind az egyének, mind a vállalatok, mind pedig a kormányok szintjén egyre nagyobb figyelmet kap. A következőkben úgy gondoltam, ez annyira kiemelt téma – nemcsak ezen a héten – hogy írok a fenntarthatóságról.
Árvacsalán, a kerti gyom ereje

Megannyi gyomot próbálunk kiirtani a kertben, udvarban, pedig többségük hasznos gyógynövény, ilyen az árvacsalán is.
A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.