Hagyományos és ínycsiklandó karácsonyi ételek és sütemények
Mindjárt itt a karácsony, amikor a Jézuska ajándékokat hoz és a feldíszített fa mellett bontogatjuk a csomagokat. Azonban az ünnep a finom ételekről és ínycsiklandó süteményekről is szól. Nézünk meg, néhány közismert az ünnephez kötődő receptet a levesektől egészen a desszertekig.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
5 dkg gesztenyemassza
10 dkg mazsola (ízlés szerint)
8 dl tej
3 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás puding
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Igény szerint áztassuk be a mazsolát rumba, (én személy szerint ki nem állhatom). A tejből csorgassunk a pudingporhoz és a cukorhoz egy decit, és keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel főni. Amikor felforr, öntsük hozzá a pudingporos keveréket és az összetört gesztenyepürét. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még két percig. Ezután vegyük le a tűzről a levest, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és botmixerrel pürésítsük át az egészet. Keverjük bele a rumos mazsolát és a mézet. A tejszínt verjük fel kézzel vagy géppel, majd a habot kanalazzuk a levesre.
Halászlé
Hozzávalók:
3 kg ponty
3 db kárász
1 kg harcsa
3 fej vöröshagyma
4 evőkanál fűszerpaprika
1 dl száraz vörösbor(igény szerint)
50 dkg haltej/halikra
só
bors
Elkészítés: Szükség esetén megpucoljuk a halakat. A halakat szeleteljük fel, sózzuk be, és hagyjuk állni egy-két órát. Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel. Rakjuk a hallal együtt a bográcsba vagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy mindent ellepjen. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a borsot.
Erősebb lángon kezdjük el főzni, majd 10 perccel később öntsük hozzá a vörösbort. Főzzük még körülbelül 30-40 percig. Akkor jó, ha a hal teljesen puha. Közben kóstolgassuk, ha kell, fűszerezzük. A végén hozzátehetjük az ikrát és a haltejet.
Töltött káposzta:
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
20 dkg füstölt tarja
1 fej káposzta
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál aprított kapor
1 kávéskanál aprított borsikafű
bors
Elkészítés: Bekeverjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált húst, a tojást, a római köményt, kevés fűszerpaprikát, sót és a rizst. A káposztalevelek vastag szárát kivágjuk. A levél hosszanti oldalára teszünk egy adag tölteléket, és feltekerjük.
Amikor az összes gombóc kész, átmossuk a savanyú káposztát. A hagymát felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és egy nagy lábasba tesszük. Alacsony lángon, lassan kieresztjük a zsírját, majd belekeverjük a hagymát. Amikor üvegesre párolódott, megszórjuk fűszerpaprikával.
Belekeverjük a savanyú káposzta egyharmadát, rárakosgatjuk a gombócok egyharmadát, majd újabb réteg káposzta és újabb adag gombóc következik. Közben felkockázzuk a tarját, és azt is a gombócok közé szórjuk, majd folytatjuk tovább a rétegezést. A lábos tetejére káposzta kerül, majd megy bele néhány babérlevél is. Felöntjük az egészet egy kis vízzel, és alacsony lángon három-négy órát rotyogtatjuk.
Almás rétes:
1 csomag rétestészta
1 kg alma
10 dkg mazsola
8 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál citromlé
1 dl olaj
zsemlemorzsa
Elkészítés: A réteslapokat vegyük ki a hűtőből, és szobahőmérsékleten pihentessük 15-20 percig. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk fel kis darabokra, vagy reszeljük le. Ezután jöhet rá a citromlé, hogy ne barnuljon be. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral.
Enyhén nedvesítsünk be egy konyharuhát, és óvatosan helyezzünk rá négy réteslapot. Külön mindegyiket kenjük meg olajjal. Szórjuk meg zsemlemorzsával, és a lapok egyik felére rakjuk a kinyomkodott tölteléket, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát jó szorosan. Hajtsuk be az oldalait, a tetejét pedig kenjük meg olajjal, rendezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük 200 fokon 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.
Kakaós Kuglóf:
4 db tojás
20 dkg finomliszt
25 dkg kristálycukor
só
1 ek. olaj
1 dl víz
1 cs sütőpor
citromhéj
2 ek. cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet és az olajat, majd ezt alaposan összedolgozzuk. A tészta egyharmadát átöntjük egy másik tálba és belekeverjük a kakaóport. A fehér tésztát a kuglófformába töltjük, majd hozzáadjuk a kakaós tésztát is. 150 fokon előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
A legfontosabb az ünnepek alatt, hogy élvezzük az otthon melegét és a szeretteinkkel legyünk, de mindeközben készítsünk sok finomságot is.
Így két héttel az ünnepek előtt kellemes készülődést, örömteli és sikeres sütést-főzést kívánok mindenkinek!
Szabó Máté
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.