Menü

Aloe vera, a csodaszer

Az aloe vera növénynek 320 változata van, de csak az orvosi aloe (vagy barbadoszi aloe) alkalmas gyógyítási célokra. Az aloe verát „égő növénynek” is szokták nevezni, mert extrém forró időjárási viszontagságok mellett is hónapokig bírja nedvesség nélkül.

Története az ókorra vezethető vissza. Jótékony hatása már ekkor ismert volt, használták a gyógyászatban, az ókori görög, kínai, indiai és római orvoslás egyik alapja volt. Pozitív tulajdonságai miatt olyan elnevezésekkel illették, mint mennyei vessző, csodanövény, az élet növénye, konzervált orvosság (ez igaz is, az aloe vera leveléből kinyert gumitej hűtőben napokig eláll).

Az aloe vera lándzsa alakú leveleinek kivonatát használják sebgyógyításra és bőrproblémák enyhítésére. Alkalmazzák tüdőrák, afta, 2-es típusú cukorbetegség, száraz bőr, HIV-fertőzés, bőrégés és fekélyek kezelése esetén is.

A levelekben körülbelül 220 hatóanyagot találtak: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, és poliszacharidokat. (A poliszacharidok többek között acemannánt is tartalmaznak, amelyek segítik az immunrendszer erősítését. Ez az anyag az emberi szervezet által is termelődik, a pubertáskor kezdetéig.)

Ha mi is ki szeretnénk próbálni gyógyító hatását…

Vágjunk le egy levelet, várjunk, amíg a sárga folyadék teljesen kifolyik. Ez a folyadék nagyrészt aloint tartalmaz. (Az aloin erősen hashajtó és enyhén mérgező anyag!) Miután a sárga lé teljesen kiszivárgott, vágjunk le egy megfelelő méretű darabot a levélről. A maradék levelet tegyük el nejlonzacskóba, utána a hűtőszekrénybe. Pár napig tudjuk így a levágott leveleket tárolni.

Szeleteljük fel a levéldarabot. A benne lévő gélt kenhetjük is bőrünkre. Hűsítő, enyhítő érzést nyújt. Tízszer gyorsabban felszívódik, mint a víz, és jótékony hatása állítólag rögtön látható. „Megsebzett” növényünket sem kell féltenünk, a vágás helyén az aloe vera levele gyorsan beszárad. Jól hangzik, nem?

Aloe verát vásárolhatunk kertészetekben és barkácsáruházakban egyaránt. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy legalább 30 cm magas növényt válasszunk, valamint levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.

Hol tartsuk?

Az aloe vera legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli (nyugalmi) időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ha jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet. Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában.

Nem igényel nagy odafigyelést az aloe vera gondozása, így azoknak is ajánlom, akik nem nagy növénytartók. Bőrgyógyító hatását pedig mindenképp próbáld ki! Kellemes szépülést!

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!