Menü

Overthinking – a túlgondolás, mint mentális probléma

Egyre többen találkozhatunk az overthinking vagy az agyalás jelenségével, amely általában valami pszichológiai problémára vezethető vissza. Sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mi lehet maga a probléma. Elég népszerű jelenség, ma már mindenkit érinthet, és beszélnünk is kell róla!

Az overthinking, vagy túlgondolás az agyunk egy mentális állapota, amikor folyton elmélkedünk valamin. Valamin, amit képtelenek vagyunk elengedni, és ez szorongással is járhat számunkra. „Kattog az agyunk” – gondolhatunk akár erre az idiómára is. Gyakorta éjszaka törnek ránk ezek a gondolatok, emiatt sokszor nem is tudunk elaludni. Az agyalásból következhetne az is, hogy a problémánkra megoldást találjunk, és így megszűnne az agyalás végtelen körforgása. Ám nem ez történik. Annak ellenére, hogy az overthinking teljesítőképességünk maximalizálására törekszik, csak belülről őröl fel minket és energiánkat. Sokan úgy gondolják, hogy leginkább az introvertált emberek körében jelentkezik ez a probléma, de tudjuk, hogy az extrovertált személyiségtípus is érintett ebben. Tehát bárkinél jelentkezhet az agyalás jelensége.

A folytonos agyalás következtében nem tudunk jó döntéseket hozni, hiszen rá fogja nyomni a bélyegét az a tudat, hogy mi történik, ha nem jól döntünk. A rossz döntés így egy új tényező lesz a lelkivilágunkban, amin lehet majd kattogni. A cikázó gondolatok végül stresszhez, rossz közérzethez, vagy akár pszichoszomatikus tünetekhez vezethetnek.

A túlgondolásnak kétféle fajtáját tudjuk megkülönböztetni: töprengés a múlton vagy a jövőnkön. Gyakorta kérdezzük magunktól: miért történt így? Vagy mi lesz, ha ez történik velem? Hiszen tudjuk, hogy a múlt már megtörtént, nem tudunk rajta változtatni. Nem hiába mondják sokan, hogy a „múlton már nem érdemes töprengeni”. A jövőre még lehet befolyásunk, mert ha rendesen felkészülünk egy vizsgára, vagy egy megmérettetésre, akkor mást már nem tehetünk. Ha a tükörrel szemben állunk és elmondhatjuk azt, hogy „Én igenis mindent megtettem a célom elérése érdekében”, akkor sincs már értelme töprengeni. Bizonyos dolgok felett nincs az embereknek hatalma, ezt be kell vallanunk. Valami felett nincsen kontroll. Ilyen a szerencsefaktor, ami rajtunk kívülálló dolog.

De honnan tudjuk, hogy overthinkerek vagyunk? Egyik jellemző az, hogy aggodalmaskodunk. Mindent előre elterveztünk, tízféle tervet elkészítettünk, ha mégsem sikerül. Számolunk a lehető legrosszabb történéssel is (még ha ennek nagyon kicsi is az esélye). A kicsi problémákból nagyot csinálunk, a velünk történt apró sérelmeket is nagy jelentéssel ruházzuk fel. Folyton a múlton rágódunk, a régi negatív eseményeket újból felhozzuk, és ezzel magyarázzuk a jelenben történő dolgokat. Gyakorta feltesszük magunknak az olyan kérdéseket, mint például: Miért így történt? Mi lesz ha…?

Hogyan tudunk túllépni a problémáinkon? Szakértők ilyenkor ajánlják a mozgást és annak örömét. Valamennyi sport lelazít minket és a felesleges, levezetni való energiánkat a mozgásra összpontosítjuk, nem az agyunk kattogására. Különösen jó példa erre a jóga vagy úszás. Egy új hobbi kipróbálása vagy a régi folytatása is kikapcsoló hatással van ránk. A meditáció és az elcsendesülés is egyfajta megoldás lehet számunkra. Viszont, ha ezek nem működnek, érdemes szakértő segítségét kérni, vagy terápiára járni.

Nagypál Anna

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.