Menü

Tél? – akkor sütik

Ha tél, akkor sok embernek először is a hideg, fagyos napok jutnak eszébe, amiken legszívesebben csak filmet néznének és lustálkodnának. Aztán ott a karácsony, az ajándékok, utána a szilveszter… Abba bele se gondolunk, hogy akár egy új hobbiba is belekezdhetünk: a sütésbe.

2 hét és itt a december. Ez az a hónap, ami itt Magyarországon legfőképp a karácsonyról és az azt megelőző készülődésről szól. Hangulatos karácsonyi vásárok (amik idén sajnos elmaradnak a vírus miatt), ajándék készítés, vásárlás, bejgli és mézeskalács sütés.

Ám sok gyerek és néhány felnőtt sem igazán szereti a mákkal vagy dióval töltött bejglik ízét, mert valljuk be, nem ez a legfinomabb édesség a világon, és elég könnyen el is lehet rontani… Sokan csak a hagyomány miatt sütik (vagy veszik) ezt a téli ünnepekkor.

A mézeskalács sütés egy nagyon jó családi program lehet, amibe a kisebb gyerekek is be tudnak kapcsolódni. A díszítés minden korosztálynak élvezetes, és itt egyben kiélhetjük kreativitásunk is.

Viszont van egy csomó más téli süti recept is, amelyek kevésbé elterjedtek, de érdemes őket kipróbálni, hogy feldobjuk velük az ünnepeket…

Íme itt az első, egy nagyon csokis, csokitorta recept, ami egy kicsit bonyolultabb mint a mézeskalács, de megéri kipróbálni. (Plusz jó hír, hogy hidegben a csokoládé kitűnően felmelegít.)

Hozzávalók:

35 dkg BOCI étcsokoládé

13 dkg cukor

15 dkg vaj kockákra vágva

5 tojás fehérje

5 tojás sárgája

5 dkg liszt

csipet só

Kakaópor, és porcukor a díszítéshez.

Folyamatos keverés mellett, vízgőz fölött olvaszd fel a csokit a vajjal és a cukorral. Mikor homogén masszává összeállt, vedd le a gőzről, és tedd félre hűlni.

Mikor langyosra hűlt, egyesével keverd hozzá a tojások sárgáját, majd szitáld a masszába a lisztet is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd közepes keménységű habbá, majd óvatosan keverd a csokimasszába.

Az egész „tésztát” töltsd egy 25 cm átmérőjű, vajjal kikent tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig.

Ha megsült, akkor a tetejét hintsd meg porcukorral és kínálj hozzá tejszínhabot!

A másik egy extra puha, cukormentes almás muffin recept teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Aki diétázik, annak inkább ezt ajánlom.

Hozzávalók:

2 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt

1 csomag sütőpor

2 csipet só

5 kis db alma

1 teáskanál fahéj

2 db tojás

60 g édesítőszer

200 ml habtejszín

125 ml napraforgó olaj

1 dl tej

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.

A lereszelt almát összekeverjük a fahéjjal, majd félretesszük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd ezt is félretesszük.

A tejszínből habot verünk, félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük.

A sárgájákat az édesítővel habosra keverjük, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.

A tojássárgájás keverékhez hozzákeverjük sorban az almát, majd a tejszínhabot.

Ezután óvatosán hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is, figyelve ara, hogy ne törjön össze.

A tésztához adjuk a lisztes keveréket is, legvégül pedig a tejet, és az egészet homogénre keverjük.

Muffintepsibe papír alátéteket teszünk, majd ezekbe adagoljuk a kész masszát, kb. az egyes formák 3/4 részéig.

Légkeverésen 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok. Jó étvágyat!

Élvezzük a pihenést, az otthon melegét, a lustálkodást a téli hónapok alatt, de azért sütni se felejtsünk el…

Kellemes készülődést, és örömteli, vidám sütést (ne csak bejgli) kívánok mindenkinek!

Liszli Kornélia

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?