Tél? – akkor sütik
- Dátum: 2020.11.13., 07:21
- Liszli Kornélia
- bejgli, családi program, csokitorta, cukormentes, étcsokoládé, felmelegít, hagyomány, kreativitás, mézeskalács, teljes kiőrlésű
Ha tél, akkor sok embernek először is a hideg, fagyos napok jutnak eszébe, amiken legszívesebben csak filmet néznének és lustálkodnának. Aztán ott a karácsony, az ajándékok, utána a szilveszter… Abba bele se gondolunk, hogy akár egy új hobbiba is belekezdhetünk: a sütésbe.
2 hét és itt a december. Ez az a hónap, ami itt Magyarországon legfőképp a karácsonyról és az azt megelőző készülődésről szól. Hangulatos karácsonyi vásárok (amik idén sajnos elmaradnak a vírus miatt), ajándék készítés, vásárlás, bejgli és mézeskalács sütés.
Ám sok gyerek és néhány felnőtt sem igazán szereti a mákkal vagy dióval töltött bejglik ízét, mert valljuk be, nem ez a legfinomabb édesség a világon, és elég könnyen el is lehet rontani… Sokan csak a hagyomány miatt sütik (vagy veszik) ezt a téli ünnepekkor.
A mézeskalács sütés egy nagyon jó családi program lehet, amibe a kisebb gyerekek is be tudnak kapcsolódni. A díszítés minden korosztálynak élvezetes, és itt egyben kiélhetjük kreativitásunk is.
Viszont van egy csomó más téli süti recept is, amelyek kevésbé elterjedtek, de érdemes őket kipróbálni, hogy feldobjuk velük az ünnepeket…

Íme itt az első, egy nagyon csokis, csokitorta recept, ami egy kicsit bonyolultabb mint a mézeskalács, de megéri kipróbálni. (Plusz jó hír, hogy hidegben a csokoládé kitűnően felmelegít.)
Hozzávalók:
35 dkg BOCI étcsokoládé
13 dkg cukor
15 dkg vaj kockákra vágva
5 tojás fehérje
5 tojás sárgája
5 dkg liszt
csipet só
Kakaópor, és porcukor a díszítéshez.
Folyamatos keverés mellett, vízgőz fölött olvaszd fel a csokit a vajjal és a cukorral. Mikor homogén masszává összeállt, vedd le a gőzről, és tedd félre hűlni.
Mikor langyosra hűlt, egyesével keverd hozzá a tojások sárgáját, majd szitáld a masszába a lisztet is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd közepes keménységű habbá, majd óvatosan keverd a csokimasszába.
Az egész „tésztát” töltsd egy 25 cm átmérőjű, vajjal kikent tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig.
Ha megsült, akkor a tetejét hintsd meg porcukorral és kínálj hozzá tejszínhabot!
A másik egy extra puha, cukormentes almás muffin recept teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Aki diétázik, annak inkább ezt ajánlom.

Hozzávalók:
2 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 csomag sütőpor
2 csipet só
5 kis db alma
1 teáskanál fahéj
2 db tojás

60 g édesítőszer
200 ml habtejszín
125 ml napraforgó olaj
1 dl tej
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.
A lereszelt almát összekeverjük a fahéjjal, majd félretesszük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd ezt is félretesszük.
A tejszínből habot verünk, félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük.
A sárgájákat az édesítővel habosra keverjük, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.
A tojássárgájás keverékhez hozzákeverjük sorban az almát, majd a tejszínhabot.
Ezután óvatosán hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is, figyelve ara, hogy ne törjön össze.

A tésztához adjuk a lisztes keveréket is, legvégül pedig a tejet, és az egészet homogénre keverjük.
Muffintepsibe papír alátéteket teszünk, majd ezekbe adagoljuk a kész masszát, kb. az egyes formák 3/4 részéig.
Légkeverésen 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok. Jó étvágyat!
Élvezzük a pihenést, az otthon melegét, a lustálkodást a téli hónapok alatt, de azért sütni se felejtsünk el…
Kellemes készülődést, és örömteli, vidám sütést (ne csak bejgli) kívánok mindenkinek!
Liszli Kornélia
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.