Menü

Miért tanuljunk idegen nyelveket?

Vannak, akiknek könnyebben megy az idegennyelv tanulása, és vannak, akiknek kevésbé, de mindenkinek hasznára válik, még annak is, aki nem tervez külföldön tanulni vagy élni. Szerencsére számos előnye van a nyelvtanulásnak…

Manapság már szinte minden fejlettebb országban elvárás, hogy beszéljünk legalább egy idegen nyelvet, ami a legtöbb esetben az angol, de emellett sok helyen alapvetőnek számít a két idegennyelven való kommunikálás is.

Magyarországon az általános iskolákban a 4. évfolyamtól kötelező a nyelvoktatás, de több iskolában már 2. osztálytól elkezdik játékosan tanítani. Szerintem a 3. osztály lenne az ideális, mivel akkor már jól tudnak a saját anyanyelvükön írni és olvasni a gyerekek, és az is fontos, hogy azt tudják először magabiztosan használni.

Nézzük is meg, milyen előnyei vannak a nyelvtanulásnak, amellett, hogy elengedhetetlen diplomaszerzés és külföldi karrierépítés szempontjából…

Először is fejleszti és frissen tartja agyunkat. Kutatások bizonyítják, hogy olyan idegpályákat ingerel, amelyek használatával javul memóriánk, ezért idősebb korban is ajánlott és hasznos elkezdeni egy új nyelv tanulását. Fejleszti a logikai gondolkodásmódot és a kombinációs készséget is a nyelvtani szabályok helyes használatával. És persze a memóriánkat az új szavak megtanulásával.

Tehát agyunk egészségéhez is hozzájárul!

Továbbá külföldi utazásnál sokkal jobban ki lehet kapcsolódni, ha beszéled az adott ország nyelvét, vagy egy olyan nyelvet, amelyet sokan beszélnek ott. Ha vészhelyzet lenne, például egy baleset történne veled vagy egyik családtagoddal, barátoddal, akkor nem esnél pánikba (annyira), mert segítséget tudsz kérni és meg tudod magad értetni a helyiekkel. Valamint olcsóbban, és könnyebben foglalhatsz szállást is, és az éttermekben sem tudnak átvágni egy-egy drágább ajánlat felkínálásával.

Elengedhetetlen, hogy megismerkedj az adott ország kultúrájával, az ottani szokásokkal, ha a nyelvét tanulod. Köthetsz külföldi barátságokat, kapcsolatokat teremthetsz.

Ha szeretnél valaminek utánanézni az interneten, vagy több információt megtudni egy témáról, akkor sokkal több cikket, blogot, bejegyzést találsz angol nyelven mint magyarul.

Könyvolvasásnál is előny az idegennyelv tudása, mivel egy külföldi szerző könyvét eredetiben olvasva, fordítás nélkül, sokkal nagyobb élvezet, mint egy nem író által fordított könyvet olvasni. Lehet, hogy a történet ugyanaz marad, de az érzelmeket, a szerző gondolatait nem biztos, hogy át tudja adni egy lefordított könyv.

Tehát a nyelvtanulás jó hatással van mind az egészségünkre, mind a társasági életünkre. Valamint sikerélményt szerezhetünk magunknak azáltal, hogy megtanulunk egy vagy több idegen nyelvet. Ezt otthon is meg lehet tenni, önszorgalommal, kitartással, ráadásul emellett még szórakozva. Nézzünk filmeket idegen nyelven, idegen nyelvű felirattal! Töltsünk le egy nyelvtanulós alkalmazást a telefonunkra, és akár a buszon, villamoson is használhatjuk!

Jó nyelvtanulást, filmezést!

Liszli Kornélia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.