Menü

Így iszod magad kövérre! Ne tedd!

Sokszor a napi bevitt cukor- és kalóriamennyiségünket nem is ételekből, sütikből, nasikból visszük be, hanem szörpökből, üdítőitalokból, cukros energiaitalokból, gyümölcslevekből. Ezek mind rejtett cukrok, gyorsan felszívódó „rossz” szénhidrátok.

A cukor nem tartalmaz a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, semmi értékes nincs benne szervezetünknek, azonban, ha jóval több cukrot viszünk be, mint szabadna, betegségekhez, hízáshoz vezet.

A szénsavas üdítőital az egyik fő cukorforrás, 10-12 teáskanál cukrot tartalmaz egyik-másik kedvelt cukros szénsavas üdítőnk.

A zero üdítők tárháza azonban egyre nagyobb, a kínálat már nem olyan gyér, mint pár éve a kólából, narancsból is meg lehet találni a cukormentes változatokat, a vércukrot sem emelik meg és nem lesz utána farkasétvágyunk sem.

Az energiaitalok cukorral fokozzák az energiádat, mellé a koffeinnel borzasztó párosítás. Pajzsmirigybetegként például tudom, hogy a cukor és koffein kombó agyonvág egy alulműködő pajzsmirigyet, de még az egészséges embereknek sem tesz jót, egyáltalán! Még mértékkel sem! Egy energiaital ráadásul kb. 200 kalóriát és 54 gramm cukrot tartalmaz - ami majdnem 12 teáskanál. Ez több cukor, mint amennyit 2-3 sütiben elfogyasztanánk.

Banánturmix és társai. Mondjuk egy jó kis mézes – banános tejturmix egészségesebb, mint a cukros üdítő, azonban ez is egy szép nagy és tetszetős, gusztusos cukorbomba.

Vigyázzunk, mely napszakban fogyasztjuk, reggelire, vagy edzés után belefér, de semmiképp egy fehérjedús vacsit helyettesítő fogás. Gyümölcsöt amúgy is inkább délig fogyasszunk és ne cukorral megpakolva.

A sportitalokról nemrég írtam már, nagyon sokban szinte csak cukor van és víz. Egy maraton alatt megiszom én is, de egy edzés nélküli napon, vagy kevesebb mozgással töltött napomon nem nyúlnék hozzájuk. Sok kalória, sok cukor. Ha legalább, egy órán keresztül igazán keményen edzünk, akkor hasznos lehet, máskülönben jobb a víz.

De ne vitaminnal dúsított cukros víz! Az a halálom. Mikor még a vizet is meg kell cukrozni. Miért is? Kérlek, olvasd el a címkét. A napi ajánlott vitaminmennyiség mellett cukrot is bőven tartalmaznak adagonként. Fogadunk?

Kávé két cukorral. Napi 2-3 kávé 2-3 cukorral. Kávékülönlegességek inkább mézzel, melange, sziruppal édesített latték, mind egy halom cukor.

Igyuk édesítővel, vagy anélkül a feketénket.

Rostos gyümölcslevek. Ez is csapda. Én ezt úgy kerülöm meg, hogy ha ilyet kívánok, a 100% gyümölcsből készült préselt leveket, vagy multivitaminokat veszem és jól felhígítom, egy almafröccs tudom nem túl tömény és édes, de edzés után felhajtom és nem vittem be túl sok cukrot sem. Adjunk hozzá tehát vizet, vagy nyáron sok jeget.

Tejitalok. Csokis kávé, madártej, banános shake és társai a boltból. A gyerekek nagyon szeretik tudom, de nem jó, ha ebből rendszer lesz.

S ha most az a kérdés, hogy „de akkor mit igyak?” Nos, teát, édesítővel, natúr limonádét pár darab gyümölccsel, zero üdítőitalokat cukor nélkül, kávét kis tejjel és édesítővel, vagy natúr, 100% gyümölcslevet edzés után, vagy maximum délig felhígítva, de leginkább: vizet, tiszta vizet!

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.