Menü

Milyen színű teák vannak?

A tea, egészen addig, amíg a boltokba kerül általában négy feldolgozási szakaszon esik át. Előbb hervasztják, aztán fonnyasztják, erjesztik, majd szárítják. Ezután válogatják szét a tealeveleket és a feldolgozási folyamatnak megfelelően válogatják szét az öt teafajtát.

A fekete tea talán a legismertebb és a legnépszerűbb is. Alapvetően egy erjesztett tea, ami zöld teából készül, a leszedés után állni hagyják a teát és a levelek oxidálódnak, ettől lesz a színe fekete és az íze jellegzetesen kesernyés.

A fekete tea koffeintartalma igen magas vetekszik az energiaitalok koffein tartalmával, és a Coláét akad tea amely meg is haladja. Ez miatt az igen erős élénkítő hatása miatt a reggeli és délelőtti órákban érdemes fogyasztani.

A zöld tea is valószínűleg sokak számára ismert. Ennél a teánál az erjesztési folyamat teljesen kimarad ettől kapja a jellegzetes sárgás színét, több lépésben párolják és kivonják belőle a vizet, ettől maradnak meg benne az enzimek és antioxidánsok amik ennek a teának az egészségi értékét adják.

A zöld teának rengeteg pozitív hatása van, segít a fogyásban, megelőzi a magas vérnyomást, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, csökkenti a stresszt és egyes elméletek szerint a daganatos megbetegedések kialakulását is gátolja.

A vörös tea esetén, az erjesztési folyamat csak részleges, ugyanis csak addig erjesztik a leveleket amíg a szélek vörössé válnak és nem az egész levél. Érdekesség, hogy általában a vörös teák nem tartalmaznak koffeint így inkább nyugtató hatásuk van és akár lefekvés előtt egy-két órával is nyugodtan lehet őket fogyasztani. Valamint a vörös teára jellemző egy elég erőteljes fűszeres íz, sokszor jóval erősebb, mint a fekete teánál és jóval édesebb is mint a többi teafajta (persze rakhatunk bele mézet, cukrot, édesítőszereket amik nyilván megváltoztatják a tényleges édességét a teának).

A sárga tea talán a legkevésbé ismert. Ezt a teafajtát nem erjesztik, valamint nagyon lassan szárítják ki így a hosszú nedvesség miatt megsárgul a színe és a levelek oxidációja is nagyon alacsony. Hasonlóan a zöld teához rengeteg pozitív hatást tulajdonítanak neki, de Európában nem elterjedt inkább a zöld tea az ismertebb.

A fehér tea viszonylag közismert. Ennek a teának a leveleit nagyon korán leszedik és kíméletesen szárítják és nem is sodorják, mint a többi teánál így a legtöbb értékes tápanyag benne marad, ez miatt nagyon lágy, könnyed íze van. Az ebből készült főzet szinte áttetsző vagy enyhén sárgás, a legtöbb embernek a szaga miatt az őszibarack juthat eszébe.

Valamint még van az Oolong tea, amely a zöld és a fekete teák között helyezkedik el. Ennek a teának a leveli általában nagyobbak, mint az átlag. Rengeteg elkészítési módszere van, ez miatt a színe is változó és általában ízesítetetten kerül a boltokba, de megtalálható natúr formában is. Általában az íze hasonló a fekete teához.

Emellett beszélhetünk még más teának nevezett készítményekről is, de ezek klasszikus értelemben nem tea színek, mert vagy kevert teák vagy valamilyen ízesítés, fűszerezés miatt lesznek egyedüliek.

Ilyenek például: Rooibos tea, Honeybush tea, Earl Grey, Chai tea. Ezek közül nálunk az utolsó kettő az ismertebb a Chai tea fekete tea keveréke fahéjjal és szegfűszeggel valamint borssal, az Earl Grey tea is fekete tea amit bergamot narancs olajjal kevernek és nevét a brit miniszterelnökről kapta akinek egy Lord Grey nevű kínai mandarin keverte a teát.

Szabó Máté

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.