Menü

Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták kifigurázása.

A lényeg pedig fontos, fogyni zsírból kell, akkor fogsz jól kinézni. De zsírból fogyni csak egy szakszerű diétával lehet, ami képes az anyagcserénket úgy optimalizálni, hogy fogyjunk. Méghozzá zsírból. 5 pontban összeszedtem, amit a zsírbontásról tudni érdemes.

Nincs olyan, hogy zsírégető szer.

Aki ilyet állít, az hazudik. A testünk tud zsírt égetni, bizonyos feltételek teljesülése esetén, és vannak olyan termékek, amelyek elősegítik ezt a folyamatot.

A zsírbontás kulcsa az inzulin.

Az inzulin hormon felel a zsír raktározásáért, és az anyagcserénk szabályozásáért. A többszöri, szénhidrátdús étkezéssel előidézett magas inzulinszint mellett nem fog beindulni a zsírbontás. Testünk zsírégetésének egyik legfontosabb feltétele tehát az, hogy minél huzamosabban alacsonyan tartsuk az inzulin szintünket.

Kevesebb energiát kell bevinnünk a szervezetünk által felhasználtnál.

Ez a fogyás vastörvénye, a zsírégetés másik legfontosabb feltétele. A zsír ugyanis a testünk végső tartaléka, amit a szervezetünk csak akkor fog elbontani, ha már nincs mihez nyúlni. Ezért kell diétázni.

Figyelni kell az étrendünkre.

A bevitt tápanyagok helyes aránya és a megfelelő időben történő étkezés nagyon fontos feltétele a zsírbontásnak. Az izomzatunk megóvása érdekében kevesebb szénhidrátot, több fehérjét érdemes fogyasztani. Az étkezés aranyszabályai, melyeket be kell tartani: legfeljebb napi háromszor együnk, az étkezések között teljen el 4-6 óra, reggel és este szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag ételeket együnk, ebédre lehet több szénhidrátot fogyasztani. Ne reggelizz úgy, „mint egy király”, mert akkor rögtön a nap elején magasra lököd az inzulinszinted. Épp azzal nyújtod meg leghatékonyabban a zsírégető órák számát, ha keveset eszel reggelire.

A testmozgás is fontos feltétele a zsírbontásnak. A mozgás egyrészt növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezáltal jobban égeti a szervezetünk a zsírt, másrészt elősegíti az izomzatunk megőrzését a fogyás során. Nem kell azonban senkinek élsportolóvá válnia a fogyáshoz, heti 150 perc dinamikus mozgás már sokat segít a szervezetünknek abban, hogy valóban „égjen a zsír”.

Emelgess súlyokat, de lassan!

Több izom egyenlő „megasebességű” anyagcserével. A kutatások szerint az erősítő edzéssel a zsír jelentős részét eltüntetheted, főleg, ha tényleg lassan hajtod végre a gyakorlatokat, hiszen így 50%-kal hatékonyabb lesz az edzés. Ezen felül a súlyzók használatával még több izomrostot aktiválhatsz, mintha csak gépeken edzenél.

Gyorsíts fel, majd lassíts le!

Ha váltogatod az edzés tempóját (a nagy intenzitást követi a lassabb tempó), azzal a kutatások szerint, még több kilótól szabadulhatsz meg.

Még több protein!

Ausztrál kutatók szerint a proteinben gazdag reggeli és ebéd segít, hogy még több zsírt elégess, tehát törekedj rá, hogy valamennyi étkezésed tartalmazzon elegendő fehérjét.

Igyál zöld teát és kávét!

Már napi pár bögre zöld teával jócskán felturbózhatod az anyagcserédet. Egyes tanulmányok szerint naponta két csésze kávéval ugyanezt a hatást válthatod ki.

Egyél omlettet!

A diétázás alatt, a reggeli során elfogyasztott két tojással kordában tarthatod a súlyodat, a testzsírszázalékodat, és persze még mindig jobb, ha ezt reggelized, mintha ugyanennyi zsemlét pusztítanál el reggelente.

Fokozatosan fogd vissza a kalóriákat!

Ha fogyózol, napi 250 kalóriánál többel ne kurtítsd meg a kalória-beviteled. Ha túl gyorsan fosztod meg magad a megszokott ételmennyiségtől, akkor nagyon lelassul az anyagcseréd.

PLUSZ tippek

Ne feledkezz meg a C-, és D-vitaminról!

A C-vitaminnak hála még több kalóriát égethetsz el, ugyanakkor a D-vitamin is fontos szereplő a hatékony súlyvesztésben. Az ideális mennyiség napi 400-500 mg C-vitamin és 800 mg a D-vitamin.

Szedj halolaj kapszulát!

Egy ausztrál tanulmány szerint napi 6g halolaj, kiegészítve a legalább heti háromszori, rendszeres edzéssel segíthet a testzsír eltüntetésében.

Mérsékeld a tévézést!

Csökkentsd a felére a napi tévé mennyiséget, így még több kalóriát fogsz elégetni.

Az így megspórolt időt fordítsd edzésre, ezáltal még gyorsabban érheted el a célodat!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?