Menü

Különleges gyógyteák nyomában

A gyógyteák használata ma már mindennapos: vannak kevert és speciális keverékek is, de akár mi is állíthatunk össze kedvünkre valót!

Megfázás ellen: gyömbéres koriander tea

A gyömbér és a koriander is magas antibakteriális hatással bír, általános immunerősítő, kiváló emésztési problémákra, valamint köptető hatása miatt köhögés ellen is kiválóan alkalmazható, sőt izzasztó hatása miatt elősegíti a láz és a betegség gyorsabb lefolyását.

Elkészítése: főzzünk 2-3 szál koriandert, 5-6 vékony szelet gyömbérrel és 3 apróra vágott újhagymával 10 percig, fél liter vízben

Nőgyógyászati bajokra: palástfű tea

Rendszertelen menstruáció, hasi görcsök, terhességi problémák – a palástfű remek segítség lehet a különböző női betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. Erősíti a méhet, javítja a termékenységet, csökkenti a vetélés kockázatát, mérsékeli a mentsruációs tüneteket, csökkenti a gyulladásokat, valamint nagyon jól alkalmazható gyomor-és bélhurut esetén, hasmenésre, emésztési panaszokra is. Tea és ülőfürdő formájában egyaránt alkalmazható.

Elkészítése: a szálas palástfüvet leforrázzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrés után fogyasszuk. Ha fürdőt készítünk, akkor fél liter vízben forraljunk fel 4 evőkanál palástfüvet, hagyjuk pár percig állni, majd szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Afrikai vörös tea: a szép bőrért

Az afrikai vöröstea kiváló görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén gyógynövény: enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör vagy a pattanásos bőr.

Elkészítése: a fekete teához hasonlóan minél tovább főzzük, annál erőteljesebben jelentkeznek az aromák. mivel nem tartalmaz csersavat, nem lehet túláztatni sem és az íze sem kesernyés. Afrikában tejjel és cukorral fogyasztják, de egy kis méz is tökéletesen megteszi.

Emésztési bajokra: tárnics

A tárnics áldásos hatása, hogy fokozza a nyálelválasztást és a gyomorsavtermelést, serkenti az emésztést, kitűnő epehajtó, remek gyulladáscsökkentő is és védi a májat is.

Elkészítése: forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel fél teáskanálnyi szárított és összezúzott gyökeret, hagyjuk állni 5-6 percig, majd szűrjük le.

Orbáncfű: stressz ellen

Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de nagyon hatásos bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek, gyomorfekély, vese – és epebántalmak, illetve idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére is.

Elkészítése:1 púpozott teáskanál orbáncfüvet öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le.

Citromfű tea

A citromfű tea emésztésserkentő hatásával járul hozzá a sikeres méregtelenítésedhez. Érdemes lefekvés előtt fogyasztani, mivel segít az idegek megnyugtatásában, erősítésében, így egy kellemes esti rutin kialakításával garantálhatod a pihentető alvásod.

Bodza tea

A bodza szárított virágából készült tea kiváló méregtelenítő, vízhajtó, vírusölő hatásával járul hozzá szervezeted megtisztításához, felkészítéséhez a hidegebb hónapokra. Alkalmazható láz, köhögés esetén, mivel tisztítja a légutakat, valamint izzasztó hatásával segít leküzdeni a meghűlést. Finom íze miatt bátran fogyaszd ízesítés nélkül.

Csalántea

A csalántea az egyik legerősebb vértisztító, vízhajtó gyógynövény, amelyre alapozhatod a méregtelenítő programod. Ajánlott éhgyomorra fogyasztani napi egy-két csészével, de csak kúraszerűen alkalmazd, mivel nem csak a salakanyagoktól, hanem a vitaminoktól is megszabadít. Érdemes nem a filteres változatot vásárolni, hanem a bio boltokban kapható tasakos gyógynövényt, valamint a leforrázás után 5-10 percig állni hagyni, hogy a hatóanyagok megfelelő mértékben kioldódhassanak.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk!

A gyógyteák a hagyományos feketeteával ellentétben cukor és citrom nélkül is jóízűek, sőt, hatóanyagaik tisztán érvényesülnek leginkább. Ezért a főzetet magában fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül, legfeljebb pici mézzel. Ízlelőbimbóink egy idő után nem fogják furcsán fűízűnek találni a gyógynövényeket, sőt, egy újabb gazdag ízvilágot fedezhetünk fel a megszokott zöld-és fekete tea ízvariációk mellett.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.