Menü

A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.

Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.

A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony hatásai

A pisztácia eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy tápanyag tartalmáról és kedvező egészségi hatásairól is ejtsünk néhány szót. A pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány tény a pisztácia tápanyagtartalmáról.

Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik. A zsírok nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.

A pisztácia arginin tartalma

A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csoda molekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét

Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A pisztácia csökkenti a stressz hatásait

A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.

A pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban

A pisztácia antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.

A pisztácia ásványi anyag tartalma

Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. De a potenciára is jó hatással van, mivel fogyasztása javítja a férfi nemi szerv szöveteinek vérkeringését.

Elég enni 10 db. naponta és a szervezet ¼ napi B6-vitamin bevitelt kap. A pisztácia fenolvegyületeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egész test ifjúságának megőrzéséhez, és egészségügyi támogatást nyújtanak, mivel a sejtfalak megbízható védelmet élveznek a szabadgyökök negatív hatásaitól. A sejtnövekedés és a reprodukció folyamata normalizálódik és felgyorsul.

Olyan anyagokat tartalmaz, mint a lutein, valamint a zeaxantin, amelyek hozzájárulnak a jó látás helyreállításához, erősítő hatást gyakorol a fogakra és a csontokra.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.