Menü

Gluténmentes finomságok

Sokáig a gluténmentes és a finom szó nem szerepelhetett egy mondatban, azonban vannak olyan receptek, amik eredménye búza vagy zab nélkül is tényleg ízletes!

Narancsos kókuszok ropogós keksz

Amire szükséged lesz:

200 gr étcsokoládé

1 teáskanál narancskivonat

1 bögre pirított mandula, durvára vágva

1 bögre pirított kókuszreszelék

Egy edényben kishőfokon olvasszuk fel az étcsokoládét, majd öntsük hozzá a narancslevet. Kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a mandulát és a kókuszt. Alapos keverés után teáskanálnyi adagokat helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tálba vagy tepsibe és tegyük a hűtőszekrénybe, ahol hagyjuk kihűlni.

Málnás mandulatorta

2 bögre mirelit málna, levével együtt kiolvasztva

6 darab tojás

200 gr cukor

255 gr mandulaliszt vagy őrölt mandula

Keverjük el a málnát a levével, hogy állaga pürés legyen. A tojást, a cukrot verjük fel addig, amíg könnyű és habos lesz, majd adjuk hozzá a málnapürét és a mandulalisztet. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd egy kivajazott tortaformába öntsük bele. A sütőt 160 fokra melegítsük elő, majd a tortát süssük legalább 60 percig.

A málna helyett ízlés szerint más gyümölcsöt is használhatunk!

Liszt nélküli csokoládétorta

A legegyszerűbb, ha gluténmentes sütit szeretnénk, ha nem használunk lisztet!

Ehelyett, ami kell bele:

4 darab tojás

200 gr cukor

200 gr vaj

250 gr étcsokoládé

A szétválasztott tojások sárgáját keverjük össze a cukor felével. Egy másik tálban a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, folyamatosan kevergetve. Majd, ha elkészült öntsük a tojássárgához, miután összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojásfehérjét is, óvatosan, hogy a kemény hab ne törjön meg.

Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben körül belül 40 percig süssük.

Az elkészült süteményt hidegen és melegen is fogyaszthatjuk! Díszítésnek használhatunk bogyósgyümölcsöket, de tálalhatjuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.

A gluténmentes sütés elsőre rémísztőnek tűnhet, de egy kis odafigyeléssel emlékezetes finomságokat alkothatunk!

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.