Menü

Vitaminok az egészséges élethez

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. 8 vitamin és ásványi anyag a boldog, fitt és egészséges élethez

1. C-vitamin

A C-vitamin az egyik legkiválóbb immunerősítő. Megvéd a fertőzésektől, segíti a felépülést a meghűléses betegségekből. A bőrre is nagyon jó hatással van: elősegíti a rugalmasságért felelős kollagén termelődését. Antioxidáns tulajdonsága révén megköti a rákkeltő szabad gyököket, csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Napi 500 mg szedése javasolt, meghűléses időszakban azonban emelhetjük az adagot 1000 mg-ra.

Forrásai: Citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paprika, káposztafélék, spenót, sütőtök, édesburgonya

2. Vas

A hemoglobin képzéshez szükséges, ami az oxigént szállítja a sejtekhez. Növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, segít megelőzni a kimerültséget. Naponta 15 mg az optimális mennyiség.

Forrásai: Máj, húsok, belsőségek, zöld leveles zöldségek, diófélék, gabonák

3. B-vitaminok

A különböző B-vitaminok mindig együtt fordulnak elő a természetben, együttesen tudják a legjobban kifejteni a hatásukat. Fontos szerepük van az idegrendszer, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem és a máj megfelelő működésében, de a depresszió elkerülésében is segítségünkre lehet. Érdemes olyan készítményt vásárolni, amelyben az összes B-vitamin jelen van és tartsuk be az adagolást!

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék, máj, sörélesztő

4. D-vitamin

Nemcsak a csontok épségéhez nélkülözhetetlen, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Ezen kívül az allergiás ekcéma és allergiás asztma megelőzésében is fontos szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint naponta 1500-2000 nemzetközi egységnyi az ideális.

Forrásai: napfény (legalább fél óra. naponta), tejtermékek, tojás, tőkehal, belsőségek

5. Kálium

Alapvető szerepet játszik sejtjeink, ideg- és az izomrendszerünk megfelelő működésében, az izomösszehúzódáshoz, az izmok tónusának fenntartásához és a normál szívműködéshez nélkülözhetetlen. Az optimális mennyisége naponta 200 mg.

Forrásai: banán, sárgabarack, spenót, retek, gránátalma

6. Magnézium

Az idegrendszer működése szempontjából a legfontosabb ásványi anyag, amely a szív munkájának a hatásfokát is javítja. A B-6 vitamin segíti a felszívódását. A felnőtt férfiak napi magnéziumszükséglete kb. 350 mg, a nőké 250-300 mg.

Forrásai: olajos magvak, kakaó, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák

7. Kalcium

Rendkívül fontos ásványi anyag, hiszen minden sejtünknek, szövetünknek szüksége van rá. A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, de a véralvadásban, a szívizmok összehúzódásában is nélkülözhetetlen. Naponta 800-1500 mg szedése javasolt, a D-vitamin segíti felszívódását.

Forrásai: tejtermékek, bab, szezámmag, mandula, brokkoli, tofu

8. Foszfor

A csontok és a fogak fontos építőeleme, de hat az idegrendszer működésére is, valamint a fehérje-, zsír – és szénhidrát-anyagcserében is fontos szerepe van. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ezért ritka, hogy hiányunk legyen belőle. Ideális napi adagja 800 mg.

Forrásai: máj, vese, olajos magvak, hüvelyesek, mák, sajtok

Sokan nem is gondolják, hogy a káros szenvedélyek az alkohol, a dohányzás is jelentős mértékben befolyásolja a szervezet vitaminkészletét. Rendszeres dohányzás esetén érdemes emelni a napi C-vitamin bevitelt, ám vesekövesség esetén csínján kell bánni e vitaminnal.

Ugyanakkor a választásnál az is lényeges, van-e valamilyen komolyabb vitamin -, ásványianyag-hiányunk, vagy épp csak szervezetünk vitaminraktárát szeretnénk feltölteni, felkészítve ezzel testünket egy nagyobb változásra.

Szerző: Udvari Fanni

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?