Válogassuk ki a legszebb epreket mi magunk
- Dátum: 2020.06.08., 19:25
- Boros Tamás
- eper, piac, válogatás
Az eper jótékony hatásaival már több cikk foglalkozott itt a hajraegeszseg.hu oldalon. Most lehet is felszedni őket a földről! Még mindig a legtöbben Pest megyében hirdetik meg az eprekkel kapcsolatos Szedd le magad! vagy most már új nevén Szedd és/vagy vedd magad eperrel, szamócával kapcsolatos mozgalmat. De országosan másutt is népszerű a kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy egy előre megbeszélt időpontban mi magunk mehetünk ki és egy kis edényben magunk szedhetjük fel a földről az epret, szamócát.
A kertészetek, gazdaságok már 4-5 évvel ezelőtt is elkezdték alkalmazni a szedd le magad elvet. Ennek az elvnek a lényege, hogy a családok, vásárlók rendszeresen olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, ha maguk kimennek azokat felszedni. Tudni kell, hogy például az eper szedésénél a kézi munkaerő igen drága, és szintén elmondható, hogy a gépi munkaerő sem éri meg, ezért fordult egyre több termelő ehhez a megoldáshoz.
A fáma szerint korán kell érkezni, különösen hétvégente, hogyha nem szeretnénk azt, hogy gyakorlatilag bárki beelőzzön minket.
Több dologra is nagyon vigyáznunk kell ilyenkor: egyrészt figyeljünk a lábunk elé, mert nem jó hogyha letapossuk a növényeket, márpedig ez az epreknél vagy szamócánál éppen lehetséges. Másrészt nem szabad mohónak lennünk. Igaz, természetesen megvan az ára a szedésnek, a mennyiségnek, de nem törekedtünk arra, hogy mindent mi szedjünk fel, hagyni kell másnak is. Szakértők azt is javasolják, hogy a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, és ne nyomjuk össze. Ja, és ne a gyümölcsökkel kosárlabdázzunk, nem tesz jót nekik a távolbadobás,, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a gyűjtőedénybe.
Ezen kívül egy érdekesség: szakértők szerint kerüljük a meleg időben történő szedést, inkább hűvösebb, felhősebb időben tegyük azt meg. Mondjuk egy bejelentkezés után, ami általában erősen ajánlott, erre van a legkevesebb ráhatásunk.
Szóval eper/szamóca szezonra fel, egyeztessünk időpontot, és menjünk ki magunk szedni. Mert egészségesebb, a tevékenység, mert akkor azt kapjuk, vagy közel azt, amit szeretnénk. Lesz egy kicsit olyan érzésünk, mintha gyűjtögető életmódot folytatnánk. És azért a nyárkezdet nem csak a jó időt jelenti, hanem azt is, hogy itt az ideje a naptárakba vésni, hogy mikor jön majd más gyümölcsök, például a dinnye szezonja.
Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.
A hulladék kérdése – kihívás és lehetőség egyszerre

A hulladékkezelés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amely nemcsak a városainkat és vidékeinket érinti, hanem globális kihívást is jelent.
A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?
Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.
Mérgező növények a kertben

Kertünk ékességei legfőképpen a gyönyörű virágjaink, melyeket nagy gondossággal ápolunk, hogy mindig szép legyen, de érdemes megnézni, hogy egészségünkre nincs e káros hatással.