Menü

Szobanövények, amik mindent túlélnek

Régóta keresem az olyan igénytelen növényeket, amiket még én sem tudok kinyírni.

Amikor valaki azt mondja, ez tuti igénytelen, nem fog elpusztulni, én akkor is be tudom bizonyítani, hogy vagy rossz helyre teszem, vagy sokat öntözöm, vagy egyszerűen engem nem bírnak a növények, de ritka, amelyik megéri a születésnapját nálam. Sajnos.

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe, tehát nem árt néhány növényke otthonunkban, bár én már csak a művirágra hajtok, sokszor abban bízom, mert azok tartósak még nálam is.

Több évnyi kísérletezés után kijelenthetem, nekem a művirágok a barátaim, persze azért nem adtam fel, s tovább kutatok igazi és élő növények után, hátha valamelyikkel szerencsém lesz. Egyszer.

Vannak most pozsgásaim, abból egy még él. A szukkulensek kis lakásban is elférnek és alig van szükségük vízre, így az sem gond, ha olykor elfelejteném locsolni őket. Pici kaspóban csücsülnek a párkányon, hogy elég napfényt kapjanak.

A vitorlavirágra is azt mondják, hogy igénytelen, bár nálam az sem maradt meg. Pedig fehér virágai csodaszépek, s hosszúkás levelei is rendkívül mutatósak. Ez a virág nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, viszont extra igénye a rendszeres és alapos öntözés. Alapos locsolással visszahozhatjuk az életbe, ha elmaradt pár öntözés az utóbbi időben.

Az anyósnyelv lépcsőházi virág, igen elegáns növény. Bírja a szárazságot, a hideget, a sötétet, rettentően szívós, mindössze a túlöntözést kell elkerülnünk.

A bromélia ez a hosszú levelű zöld növényke, amely szereti a meleget és a párát, ezért kifejezetten jól érzik magukat akár a fürdőszobában is.

A filodendron hatalmas zöld leveleivel anyukám virágait idézi gyermekkoromból, kiváló aduász a növény, hiszen remekül alkalmazkodik az árnyékosabb körülményekhez, de minimális öntözés mellett is jól érzi magát.

Panellakások elpusztíthatatlan növényei egyikének tartják a ZZ pálmát, amely az agglegények kedvence, az idegen nyelven Zamioculcas zamiifolia nevű növényt még csak meg se próbálom kiejteni a számon, úgyse tudnám kimondani. Kissé gúnyosnak hangzó becézését azért kapta, mert egy nő nélküli férfi kuckóban is képes életben maradni. S talán így még nálam is lenne esélye.

A pálmaliliom - igazi túlélő. Más néven yukka vagy jukka néven is emlegetik, törzse csupasz és a tetején kisebb csoportokban hegyes, hosszú levelek nőnek. Mérete elérheti a 2 métert is. Igénytelen növény, a rendszertelen öntözést is túléli. Télen a havi egy locsolás is elegendő, azonban szereti a fényt.

A karantén ideje alatt van idő rendezgetni szoba-és kerti növényeinket, átültetni, locsolni őket. Ha te sem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy érdemes megpróbálkoznod ezzel a pár fent említett szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan növénnyel.

Martinka Dia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.