Menü

Egyszerű, gyors és finom – így készül a pászka

A múlt héten ünnepelt húsvét eredetileg a zsidóknál a pászka ünnepe, amikor az Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek. Ilyenkor a pászkavacsora az ünneplés fénypontja, amikor elfogyasztják a roston sütött, keserűfüvekkel ízesített bárányt, valamint a kovásztalan kenyeret.

Napjainkban már nagyon elterjedt a pászka, amit különböző feltétekkel, sokféle módon el lehet fogyasztani. A pászka, ami macesz néven is ismert, fogyókúrázóknak és diétázóknak is finom és tápláló étel. Gluténmentes lisztekből is elkészíthető, ezért a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Így készül a kenyér

A kovásztalan kenyérhez csupán 3 hozzávaló szükséges, amelyeket arányaiban kell változtatni, ha kevesebbet, vagy többet szeretnél készíteni az ételből.

Ami szükséges hozzá:

100 gr liszt

1 evőkanál étolaj

ízlés szerint só

és ha kell, langyos víz.

A hozzávalókat lisztet, az olajat és a sót egyszerűen össze kell keverni és ha szükséges, annyi langyos vizet hozzáadni, hogy rugalmas legyen a tészta. Ezután kézzel kell kicsit gyúrni és dagasztani, majd az összeállt tésztát állni hagyni tizenöt percig. Miután pihentettük, válasszuk ketté és nyújtsuk ki. Ebből a mennyiségből két kenyér darab készül. A kinyújtott pászkát teflon serpenyőben kell kisütni, olaj, sem zsír nem szükséges alá.

Feltét: bármi lehet!

A kisült pászka kenyér a wrap-re nagyon hasonlít, ezért nyugodtan lehet úgy ízesíteni. Felszeletelt salátával és darabolt paradicsommal, paprikával és uborkával és öntettel tökéletes. Az öntet elkészítéséhez csak egy kis joghurt és fokhagymapor, esetleg zöldfűszerek, oregánó és bazsalikom kellenek.

Természetesen hússal is fogyasztható. Apróra vágott és borssal fűszerezve kisütött csirkehússal is tálalható, de ízlés szerint másféle húsokat is fel lehet használni.

A zöldségekkel és hússal könnyed vacsorának bármikor fogyasztható, de rágcsálnivalónak is finom, ha csak egyszerűen kisütjük. A karantén ideje alatt, amikor mindenki híján van az élesztővel, vagy spórol vele jó döntés kovásztalan kenyeret készíteni. Nem feltétlenül hagyományos ízű és fogyasztású, de különleges, ami az egybefolyó napokat is érdekessé teheti.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.