Egyszerű, gyors és finom – így készül a pászka
- Dátum: 2020.04.18., 10:00
- Sipos Zsófia
A múlt héten ünnepelt húsvét eredetileg a zsidóknál a pászka ünnepe, amikor az Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek. Ilyenkor a pászkavacsora az ünneplés fénypontja, amikor elfogyasztják a roston sütött, keserűfüvekkel ízesített bárányt, valamint a kovásztalan kenyeret.
Napjainkban már nagyon elterjedt a pászka, amit különböző feltétekkel, sokféle módon el lehet fogyasztani. A pászka, ami macesz néven is ismert, fogyókúrázóknak és diétázóknak is finom és tápláló étel. Gluténmentes lisztekből is elkészíthető, ezért a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Így készül a kenyér
A kovásztalan kenyérhez csupán 3 hozzávaló szükséges, amelyeket arányaiban kell változtatni, ha kevesebbet, vagy többet szeretnél készíteni az ételből.
Ami szükséges hozzá:
100 gr liszt
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint só
és ha kell, langyos víz.
A hozzávalókat lisztet, az olajat és a sót egyszerűen össze kell keverni és ha szükséges, annyi langyos vizet hozzáadni, hogy rugalmas legyen a tészta. Ezután kézzel kell kicsit gyúrni és dagasztani, majd az összeállt tésztát állni hagyni tizenöt percig. Miután pihentettük, válasszuk ketté és nyújtsuk ki. Ebből a mennyiségből két kenyér darab készül. A kinyújtott pászkát teflon serpenyőben kell kisütni, olaj, sem zsír nem szükséges alá.
Feltét: bármi lehet!
A kisült pászka kenyér a wrap-re nagyon hasonlít, ezért nyugodtan lehet úgy ízesíteni. Felszeletelt salátával és darabolt paradicsommal, paprikával és uborkával és öntettel tökéletes. Az öntet elkészítéséhez csak egy kis joghurt és fokhagymapor, esetleg zöldfűszerek, oregánó és bazsalikom kellenek.
Természetesen hússal is fogyasztható. Apróra vágott és borssal fűszerezve kisütött csirkehússal is tálalható, de ízlés szerint másféle húsokat is fel lehet használni.
A zöldségekkel és hússal könnyed vacsorának bármikor fogyasztható, de rágcsálnivalónak is finom, ha csak egyszerűen kisütjük. A karantén ideje alatt, amikor mindenki híján van az élesztővel, vagy spórol vele jó döntés kovásztalan kenyeret készíteni. Nem feltétlenül hagyományos ízű és fogyasztású, de különleges, ami az egybefolyó napokat is érdekessé teheti.
Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.