Menü

Senki sem veszi észre, ha megcsináljuk, de azonnal , ha nem…

Biztos van, akinél a férj (is) vasal, az enyém a minap megkérdezte, hol tartjuk a vasalót, tehát mondhatom, hogy többségében a nők végzik el ezt a hálátlan feladatot. Szerencsére vannak már vasalásmentes ruhadarabok is, de a házimunka attól még sok időt elvesz, hiszen nemcsak a vasalás értendő alatta. Ha pedig vasalásra négy hónapot áldozunk, vajon mennyit tehet ki egy egész háztartás vezetése? Kedves kutatók? Ha esetleg ráérnétek, érdekelne az eredmény. Bár azon csak felidegesíteném magam.

A házimunkában jó lenne időt megspórolni, a vasalás megkönnyítésére például kifejezetten jó tanács a mosás elkezdése előtt kiválasztani a programot és a fordulatszámot. Ha alacsony fordulatszámot állítunk be, akkor több nedvesség marad az anyagban, így könnyebben szárad gyűrődésmentesen, s nem kell annyit, vagy nem is kell egyáltalán vasalni. (elég csak átsimogatni)

Nagyon praktikus trükköt tanultam ma, amely – hacsak nem szeretnénk élére vasalt ruhákat – mindenképp megkönnyíti a vasalással eltöltött négy hónapot.

A trükk pedig: hajtogatás nedvesen! A legfontosabb művelet a mosás után, hogy amint lejárt a gép, vegyük ki a ruhákat, húzogassuk ki őket, majd hajtogassuk őket össze.

Ha egymásra halmozzuk a nedves ruhákat, akkor a saját súlyuk is rásegít az „önvasaló hatásra”. Hagyjuk a ruhákat így 10-15 percre, majd teregessük ki őket. Ez mindenképp jól jöhet, ha nagyon időhiányban szenvedünk, vagy nagyon nincs kedvünk élére vasalni minden darab pólót, nadrágot.

Szerencsére nem feltétlen utálatos mindegyik házimunka, a kutatások szerint a mosással nincs baj, a férfiak pedig a főzést szívesen átvállalják.

A kutatásból arra is fény derül, hogy az ablakpucolás messze az egyik leggyűlöltebb házimunka, de a vasalás és a portörlés is népszerűtlen, míg a férfiak a mosogatás alól szeretnek kibújni, a fürdőszobát pedig akkor takarítjuk előszeretettel, ha vendégeket várunk. (van benne valami)

A megkérdezettek közel fele átlagosan egy-két óra alatt végez a takarítással, pláne akik gyakrabban takarítanak, akik azonban heti egy napot szánnak rá, ők gyakran 3-4 óra alatt sem végeznek.

Amúgy véleményem szerint a házimunkával nem is lenne baj, sem a gyermekneveléssel járó feladatokkal, csak mindez úgy nehéz, hogy közben mi nők is napi 8-10 órát dolgozunk…

Csoportmunka, ahogyan (nem) szeretjük

Akár normál, akár távoktatásban vegyünk részt, szinte elkerülhetetlen, hogy csoportban dolgozzunk. Ez ugyanígy a munkahelyen is elég gyakran előfordul. Ezért nagyon nagy erény, ha jól tudunk másokkal együtt működni. Márpedig ez nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces, de valójában elég komoly.

A sokoldalú tojásfestés

A Húsvét nem az igazi egy nagy fonott kosár színes tojás nélkül. De vajon melyek a legnépszerűbb és legötletesebb technikák? Ha eddig nem is volt kedved nekiállni a tojásfestésnek, most reméljük kedvet hozunk hozzá.

A sport immunrendszerre gyakorolt hatásai

Egy kutatás szerint már 20 perc mérsékelt testedzés is stimulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású sejtes immunválaszt produkál.

Távmunka előnyei

A távmunka sokak szemében még a mai napig egy elérhetetlen álom. Úgy képzelik el az irodai kötöttségek alól mentes embereket, mint akik egész nap a tengerparton koktélt szürcsölgetve nyomkodják a laptopjukat és hó végén hatalmas összegeket tesznek zsebre.